Društvo

Solila, raj za ptice i turistička atrakcija

U prirodnim kontrastima pitome Boke Kotorske, uz kulturno istorijske slojeve, geografske i klimatske karakteristike ovog komadića božanske ljepote, još jedan dar su tivatska Solila.
Solila, raj za ptice i turistička atrakcija
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Na ovom jedinstvenom i posljednjem staništu halofitno močvarne vegetacije, na području napuštene solane na čijim obodima je makija i šikara, registrovano je oko 114 vrsta ptica.

Solila su od 2008. godine zaštićena kao specijalni, posebni prirodni rezervat, podsjetila je za Skala radio Biljana Krivokapić, savjetnica za zaštitu životne sredine u opštini Tivat.

Ovih dana na tivatskim Solilima je otvorena ornitološka staza kroz projekat “Orniba”, a u toku je realizacija još jednog projekta “Oživljavanje prirode na istorijskim tivatskim Solilima”,  u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i JP Morsko dobro.

U cilju bolje prezentacije ovog lokaliteta organizovane su brojne radionice za odrasle i za djecu.

Nedavno, povodom dana obilježavanja vlažnih staništa, u Tivtu je organizovana radionica sa učenicima iz Tivta, Kotora i Budve, kazala je Krivokapićeva.

Na ornitološkoj stazi na Solilima, koja je zvanično otvorena u ponedjeljak 9. februara, nalaze se dvije osmatračnice za ptice, čime se obogaćuje turistička ponuda Tivta.

Solila, zajedno sa planinarskim stazama, koje se otvaraju i valorizuju na poluostrvu Luštica i na Vrmcu čine jedinstven paket eko turizma.

 

(Biljana Krivokapić, Skala Radio)

Portal Analitika