Region

Održano prvo ročište po tužbi Radoša Bajića protiv Petra Lukovića

Procenjujući moguće troškove postupka i odugovlačenje, sudija Vrhovšek predložio je da se strane u sporu vansudski pomire, na šta je urednik e-novina konstatovao da nikoga nije tužio. Zastupnica tužitelja istakla je da nema takvo ovlašćenje i saopštila da će ovaj predlog preneti tužiocu. Konstatovala je i to da tuženi i dalje na portalu e-novine objavljuje tekstove uvredljive za Radoša Bajića, da piše kako je Bajić "lopov"
Održano prvo ročište po tužbi  Radoša Bajića protiv  Petra Lukovića
Portal AnalitikaIzvor

Pred Višim sudom u Beogradu, predsedavao je sudija Vladimir Vrhovšek, održano je ročište po tužbi glumca, reditelja i producenta Radoša Bajića protiv e-novina i njihovog urednika Petra Lukovića; tužitelja Bajića zastupala je advokatica po punomoćju i Bajićev izostanak opravdala time što mu poziv nije uručen. Sudija je konstatovao da je poziv tužiocu uručen, u vreme obustave rada advokata, a novo ročište zakazao je za 9. april ove godine, kada bi trebalo da se saslušaju i tužilac Radoš Bajić i Petar Luković kao tuženi.

Odbačen je predlog zastupnice Bajića da se odbaci pribavljanje dokaza koji je predložila odbrana, saslušanje ili svedočenje Majkla Radenkovića (o Bajićevim finansijskim odnosima sa dijasporom, prim. aut.), a zastupnik tuženih Ante Bošković izjavio je da će tuženi učiniti sve da pronađu adresu potencijalnog svedoka Radenkovića i dostave je Sudu.

Procenjujući moguće troškove postupka i odugovlačenje, sudija Vrhovšek predložio je da se strane u sporu vansudski pomire, na šta je urednik e-novina konstatovao da nikoga nije tužio. Zastupnica tužitelja istakla je da nema takvo ovlašćenje i saopštila da će ovaj predlog preneti tužiocu. Konstatovala je i to da tuženi i dalje, na portalu e-novine objavljuje tekstove uvredljive za Radoša Bajića, da piše kako je Bajić "lopov", i Sud, a osvrnula se na odgovor odbrane na tužbu. Kazala je da tekst u Politici, u kojem Bajić, između ostalog, kaže i da "nije som da se uhvati na udicu i povlači po sudovima" ne znači da nije uvređen, te da se taj deo teksta može smatrati ironijom.

Zastupnica Radoša Bajića odbacila je ocenu odbrane da e-novine nisu iznele nikakvu informaciju o tužiocu, već su o njemu pisali u rubrici Zabava/Entertaiment.

Po okončanju ovog ročišta, Luković je kazao da je zastupnica odbrane pogrešila i da on ne piše da je Bajić "lopov", nego "kreten". Radoš Bajić traži od e-novina milion dinara, uz konstataciju u tužbi: "Navedenim komentarima ispod fotografija tuženi aludiraju da je tužilac ukrao novac, da je nacista, profiter i sl., u svakom slučaju nesporno vređaju njegovu poslovnu i privatnu čast i ugled, dovodeći u pitanje ukupne moralne vrednosti tužioca. Tužioca je, kao porodičnog čoveka i poznatog umetnika ovaj tekst jako povredio, a on, kao i članovi njegove porodice bili su izloženi pitanjima otkud je došlo do objavljivanja ovakvog teksta. Time mu je naneta velika moralna šteta i povređeni čast i ugled".

Nije kraj duševnim bolovima: "Navedeni tekst je sročen na način da etiketira tužioca kao osobu koja je ukrala milion i po evra, kako bi 'namlatio pare i obezbedio svoju bližu i dalju rodbinu', što u navedenom kontekstu svrstava tužioca u kriminalce i lopove. Tužilac napominje da je sporni tekst objavljen u rubrici zabava, što ukazuje da tuženi smatraju da optuživanje tužioca za krađu ogromne svote novca, ima za cilj zabavljanje čitalačke publike."

E novine

Portal Analitika