Politika

LALATOVIĆ: Istina je kao plovak, ispliva na površinu

Istina je kao plovak, ispliva na površinu. Analiza Ministarstva finansija potvrdila je navode Pokreta za promjene i Demokratskog fronta da opština Nikšić nalazi se u veoma teškoj situaciji i da "rupa" u lokalnoj kasi je teška po izvještaju minimum 47,93 miliona eura, kazao je Arsenije Lalatović, član Glavnog odbora Pokreta za promjene i odbornik Demokratskog fronta.
LALATOVIĆ: Istina je kao plovak, ispliva na površinu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Obzirom da ovo još nijesu definitivni rezultati, vrlo je moguće da promaja, nastala neznanjem i korupcijom DPS-SDP vlasti je dublja od 50 miliona eura”, kazao je Lalatović.

Kako stoji u Lalatovićevom saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, nakon dvije godine lokalna uprava kaska u mjestu, obavještava javnost da su dug umanjili za pet miliona eura u 2014. godini, a sa druge strane dugovanja opštine Nikšić nikada nijesu bila veća.

“Ironija je da se do današnjeg dana ne zna stvarno stanje u Opštini Nikšić, mada je apsolutno jasno da je u ovom trenutku dug opštine Nikšić najveći od postajanja. Činjenica da su dugovanja veća od dvogodišnjeg budžeta su priča za sebe. Sjedoci smo da su predstavnici nikšićke lokalne uprave, na čelu sa Veselinom Grbovićem i Đokom Krivokapićem spinovali istinu, kao i da su doveli javnost u zabludu tvrdnjama da je dug znatno niži u odnosu na analizu Ministarstva finansija”, istakao je Lalatović.

On poziva nadležne organe da kažu jasno i glasno kolika su stvarna dugovanja u opštini Nikšić.

“Građane interesuje istina. Gospodo, za ove dvije godine još nijeste objasnili javnosti kako su nastala dugovanja vaših prethodnika, kao i da li je bilo zloupotreba i koga  ste procesuirali?”, pitao je Lalatović.

Pokret za promjene i Demokratski front podsjećaju javnost da je prikrivanje krivičnih aktivnosti krivično djelo, kao i da se duguje objašnjenje, šta je urađeno na konsolidaciji i uštedi budžeta.

“Koliku dubiozu ste u budžetu proizveli vi u odnosu na vaše prethodnike? Postavlja se pitanje da li je donešena dugo obećavana Odluka o sistematizaciji? Da li se  smanjio broj zaposlenih partijskih kadrovika, koji su u znak odmazde na nezakonit način zaposleni u 2012. godini, u periodu kada je opozicija trebala da formira vlast? Odgovor je da Lokalna uprava nije apsolutno ništa uradila u cilju racionalizacije i svođenja troškova u prihvatljive okvire. Šta više Lokalna uprava, inače nastala na korupciji  od opštinske zgrade  napravila je najveću "partijsku fabriku sigurnih glasova" u Nikšiću, koja konstantno uvećava dugovanja i dubioze”, rekao je Lalatović.

On je poručio da sa ovakvom vlašću na čelu, Nikšić postaje grad iz kojeg se odlazi.

“Ako se uzme u obzir da nijednog iole ozbiljnog investitora nijesu doveli u prethodnom periodu, kao i da u realnom sektoru, nijesu otvorili ni jedno radno mjesto, kao i da ništa značajno nijesu uradili na stvaranju poslovnog ambijenta, i više nego jasno je da sa aktuelnom vlašću Nikšić postaje grad iz kojeg se odlazi ali nažalost sa kartom u jednom smjeru”, zaključio je Lalatović.

Portal Analitika