Društvo

Izložba radova učenika srednjih škola „Lubarda kao inspiracija“

Likovna izložba pod nazivom „Lubarda kao inspiracija“, učenika četiri srednje škole iz Crne Gore, biće otvorena u petak, 13. februara u Zbirci pomorskog nasljeđa, sa početkom u 17 časova. Izložba se realizuje na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda i podrške kompanije Adriatic Marinas.
Izložba radova učenika srednjih škola „Lubarda kao inspiracija“
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju pomenute kompanije, u projektu koji je svojevrstan omaž ovom crnogorskom i evropskom likovnom velikanu, učestvovali su učenici JU SMŠ „Mladost“ iz Tivta, JU SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog,  JU SLŠ „Petar Lubarda“ sa Cetinja i Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića.

„Učenici su u skladu sa savremenom likovnom praksom pokazali kreativnu slobodu koristeći razne materijale i mogućnosti savremenih medija: fotografije, dizajna, konceptualne umjetnosti, ali i ostali vjerni crtežu i slici na kojima je Lubardin svijet simbola: konj, šipka, brdo, ptica, bitka, guslari...“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković Radovi ističe da „radovi nijesu urađeni kao kopije, već su kroz proces plastičko-strukturalnih transformacija prilagođeni uzrastu i razmišljanju mladih ljudi, uvijek spremnih, kad im se pruži prilika, da po uzoru na osnovno stvaralačko načelo Petra Lubarde, svijet slike prilagode svojim osjećanjima i razmišljanjima“.

Najbolji radovi će biti nagrađeni, a izložba će trajati do 23. februara.

Portal Analitika