Svijet

Italija: Franćesku Sketinu 16 godina zatvora zbog brodoloma Koste Konkordije

Nekadašnji kapetan kruzera "Kosta Konkordija" (Costa Concordia) Franćesko Sketino, koji je izazvao brodolom u kome je poginulo 32 ljudi, osuđen je na 16 godina zatvorske kazne i mjesec dana strogog zatvora, prenose italijanski mediji.
Italija: Franćesku Sketinu 16 godina zatvora zbog brodoloma Koste Konkordije
Portal AnalitikaIzvor

Presudi vijeća Suda u Grosetu, u Toskani, prethodila je sedam i po časova duga sjednica, a u presudi se navodi da je Sketino kriv za ubistvo iz nehata i za nasukavanje broda koje se dogodilo 13. januara 2012. godine ispred ostrva Điljo, jer se previše približio obali. U toj nesreći poginule su 32 osobe, a na brodu je bilo 4.229 putnika i članova posade.

Sud je takođe odbio zahtjev Tužilaštva da uključi tri mjeseca strogog zatvora zbog mogućnosti da Sketino pobjegne. No, prema odluci sudskog vijeća, za to postoji samo "pretpostavka" ali ne i "stvarna" opasnost.

Sketino nije bio prisutan u sudnici kada je sudija Đovani Puljati pročitao presudu. On je ranije popodne, prije početka sjednice sudskog vijeća koje je donijelo presudu, govorio u sudu i tada ponovio kako je poslužio kao "žrtveni jarac" za nesreću, a izlaganje je prekinuo u suzama. Italijanski mediji podsjećaju da je na sličan način i ranije govorio pred sudom, insistirajući na emotivnom izlaganju.

Suđenje Franćesku Sketinu koji je upravljao brodom "Konkordija" velike kruzing kompanije "Kosta", počelo je još u julu 2013. godine.

Portal Analitika