Abiznis

Kontrolisaće račune američkih državljana

Svrha uključivanja Crne Gore u FATCA sistem je razmjena informacija o bankarskim računima i transferu sredstava preko računa američkih, a ne crnogorskih državljana u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Kontrolisaće račune američkih državljana
Portal AnalitikaIzvor

„Razmjena informacija bi se vršila između nadležnih organa Crne Gore i SAD-a, a u cilju sprječavanja utaje poreza, odnosno obezbijeđivanja naplate poreza od poreskih obveznika SAD-a koji posjeduju sredstva na računima otvorenim u stranim bankama i drugim finansijskim institucijama“, pojašnjavaju u ministarstvu.

Navode da primjena tog Sporazuma podrazumijevala bi automatsku razmjenu informacija između nadležnih institucija, uz uslov povjerljivosti i ograničenosti korišćenja istih.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore, ocjenivši opravdanom inicijativu finansijskih institucija, Udruženja banaka, osiguravajućih društava, Centralne banke Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija za pristupanje sistemu FATCA propisa, prihvatila potpisivanje ovog modela bilateralnog sporazuma sa Vladom SAD-a. U tom smislu je, juna 2014. godine, potpisan tekst Sporazuma o unapređenju ispunjavanja poreskih obaveza na međunarodnom nivou i sprovođenju FATCA propisa od strane Crne Gore i isti upućen Vladi SAD-a na potpisivanje.

„Veoma je važno naglasiti da se implementacijom odredbi navedenog Sporazuma neće uspostaviti nove obaveze za korisnike računa, već će se otvaranje računa kod poslovnih banaka i dalje sprovoditi saglasno propisu Centralne banke Crne Gore, uz neophodnu propisanu dokumentaciju“, pojašnjavaju u Ministarstvu finansija.

U tom resoru kažu i da nije tačna informacija da će puna sporazuma primjena početi najkasnije do septembra 2015. godine.

»Takođe skrećemo pažnju da će se, nakon obostranog potpisivanja navedenog ugovora, pristupiti njegovoj ratifikaciji od strane nadležnih tijela država ugovornica«, poručuju iz Ministarstva finasija.

Ovim putem apelujemo na medije sa kojima dijelimo istu odgovornost da tačno, precizno i objektivno informiemo javnost o aktuelnostima od opšteg društvenog značaja da, imajući u vidu interes javnosti, njeguju profesionalan pristup u komunikaciji. (Portal RTCG)

Portal Analitika