Svijet

GRČKA: Crkva mora platiti porez

Vladajuća ljevičarska koalicija Siriza, najavljujući u Grčkoj borbu protiv utajivača poreza, imala je u vidu i Pravoslavnu crkvu, a novi kurs vlade Aleksisa Ciprasa prema crkvi mogao se vidjeti i nakon što su i premijer i članovi njegovog kabineta zakletvu položili bez pravoslavne ceremonije.
GRČKA: Crkva mora platiti porez
Portal AnalitikaIzvor

Samo nekoliko sati nakon što je njegova partija osvojila pobjedu na prevremenim parlamentarnim izborima 25. januara, Cipras (40) je učtivo obavijestio atinskog arhiepiskopa i grčkog patrijarha Jeronimosa da pravoslavna ceremonija neće biti potrebna na svečanoj zakletvi.

Na polaganje zakletve, istina, pozvan je sveštenik nižeg reda zbog onih koji su željeli da polože i vjersku zakletvu, a kakvih je inače malo u Ciprasovoj vladi.

Riječ je, kako se komentariše u medijima, o značajnom raskidu sa ceremonijalnom kulturom Grčke budući da su do sada svi visoki zvaničnici, od socijalista do desničara, stupali na dužnost uz Bibliju i krst, a često i uz svetu vodicu i bosiljak.

Crkva i država su isprepletane još od ranih dana grčke nezavisnosti, čak je i grčki Ustav pisan "u ime Svetog Trojstva", ali Siriza ima plan da ih razdvoji, mada to neće biti učinjeno na brzoplet niti konfrontacioni način, navodi londonski list "Ekonomist". (Blic)

Portal Analitika