Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Efikasnija zaštita kroz projekat "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera"

Efikasnija zaštita kroz projekat "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera"

U okviru projekta „Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarsko jezera“ realizovane su raznovrsne aktivnosti na očuvanju i promociji ove zaštićene ptičje vrste i njenih staništa. Cilj projekta je doprinijeti efikasnoj prekograničnoj zaštiti Skadarskog jezera kroz očuvanje kudravog pelikana i podržati lokalne institucije zajedno sa učešćem lokalnih zajednica, navodi se u saopštenju JP Nacionalni parkovi Crne Gore.
Efikasnija zaštita kroz projekat "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera"
Portal AnalitikaIzvor

"Tokom januara je obnovljena zonacija na prostoru Specijalnog rezervata prirode Pančeva oka postavljanjem 15 plutača sa info-tablama. Plutače su raspoređene u radijusu od 300 metara oko markiranih kolonija i predstavljaju zonu u kojoj je zabranjen ulazak svim plovilima. Parametri zonacije su utvrđeni tokom prošlogodišnje radionice na kojoj su prisustvovali partneri projekta i predstavnici lokalne zajednice Podhum i Tuzi, kao i ribolovačkih udruženja „Malesija“, „Krajina“ i „Vranjina“. Pored monitoringa sa vode koji obavlja JPNPCG i PMCG i monitoringa sa brda Hum koji obavlja CZIP, aktiviran je i video monitoring postavljen na splavove za gniježđenje pelikana. Njegova primarna svrha je praćenje prisustva pelikana na splavu, stanja kolonije, kao i utvrđivanje u kom trenutku je kolonija najosjetljivija na uznemiravanje. Stalni video nadzor, osim osmatranja kolonije pelikana, imaće veliku ulogu u popularizaciji ove vrste i informisanju javnosti o problemima i potrebama njegovog očuvanja na Skadarskom jezeru. Podsjećamo da monitoring pelikana koji se obavlja sa vode spada u redovne godišnje aktivnosti JPNPCG-a, kao i da je u okviru ovog projekta, tokom monitoringa 2014. godine, prebrojano 48 mladunaca što predstavlja njihov rekordan broj u posljednjih tridesetak godina", stoji u saopštenju.

U sklopu Projektnih aktivnosti, adaptirana je i baza podataka „Maditerranean database“ francuske organizacije Tour du Valat kako bi se mogao vršiti unos podataka o pelikanima sa Skadarskog jezera od strane NP Skadarsko jezero, PMCG i CZIP. 

"Podaci će dati uvid o stanju i poziciji pelikana na Skadarskom jezeru u odnosu na druga svjetska staništa ove vrste. Takođe su, u sklopu projektnih aktivnosti, JPNPCG započeli sa unaprijeđenjem prostora ispod brda Hum, prilaza vodi i pješačkoj stazi na Humu. Ispod brda Hum u toku je priprema za renoviranje i adaptaciju postojećeg objekta koji će obavljati funkciju Info-centra i kontrolnog punkta Službe zaštite. Objekat će biti renoviran tokom 2015. godine, a radovi i aktivacija projekta su bazirani na upotrebi zelene energije, odnosno snabdijevanju električnom energijom isključivo putem solarnih panela. U sklopu istog projekta, Parku su donirana i 3 digitalna foto aparata, 3 GPS uređaja i 3 dvogleda u cilju unaprijeđenja rada Službe zaštite. Takođe je Park dobio i radio stanicu sa 5 motorola kako bi se bolje koordinisao i pratio rad nadzornika na terenu i unaprijedila komunikacija nadzornika sa graničnom policijom", navodi se u saopštenju.

Projekat „Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarsko jezera“, finansira Partnerski fond za zaštitu ekosistema (CEPF), u koordinaciji sa francuskom organizacijom Noe conservation i šest partnera: Association for Protection of Aquatic Wildlife Albania, EuroNatur, Tour du Valat, Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Prirodnjačkog muzeja Crne Gore (PMCG) i Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore–NP Skadarsko jezero (JPNPCG). Projekat je počeo  2013. godine i implementira se do 2016. godine.

Portal Analitika