Politika

VUJOVIĆ: Ni čitava opozicija ne vjeruje u prelaznu vladu

Dogovor o prelaznoj vladi bio bi veliko iznenađenje, a da bi bila formirana, aktuelna vlada morala bi da ima nestabilnu podršku koalicionih partnera, ocijenio je za Portal RTCG politički analitičar Zlatko Vujović.
VUJOVIĆ: Ni čitava opozicija ne vjeruje u prelaznu vladu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U proteklih sedam dana o potrebi formiranja prelazne vlade imali su priliku da se izjasne i posjetioci Portala RTCG. Od 1.062 posjetioca koji su učestvovali u anketi, njih gotovo 70% smatra da Crnoj Gori nije potrebna prelazna vlada.

"Osnovni uslov da bi se došlo do takvog rješenje jeste da trenutna vlada ima nestabilnu podršku, odnosno da neke od partija od kojih zavisi njena većinska podrška razmatraju da joj istu uskrate. Znači SDP bi imao kapacitete da izazove krizu u Vladi koja bi vodila uslovima za moguće formiranje jedne takve vlade. S druge strane, to bi podrazumijevalo jedinstven stav opozicije po ovom pitanju", rekao je Vujović za Portal RTCG.

On je podsjetio da se u vladajućoj koaliciji ne nazire spremnost neke od partija koje je čine da podrže rušenje sadašnje i formiranje prelazne vlade. Upitno je, smatra on, i koliko bi cijela opozicija bila spremna da snažno podrži inicijativu DF-a o formiranju prelazne vlade.

"Odnosno da Lekiću udahne novu snagu i to u trenutku kada dva, od tri ključna opoziciona subjekta, prolaze kroz snažne rascjepe, u isto vrijeme trpe teške napade od funkcionera DF-a", rekao je Vujović.

Navodeći kako se stiče utisak da gotovo svi akteri priču oko ideje za formiranje prelazne vlade koriste za kupovinu vremena, Vujović smatra i da malo njih vjeruje da je ona moguća.

Odgovarajući na pitanje kako tumači izjave predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da Crna Gora ima legitimnu vladu, ali da su razgovori s opozicijom ipak potrebni, Vujović je rekao kako SDP prihvata razgovore "da bi otupio oštricu udara opozicije čije je očekivanje teško iznevjerio tokom pregovora o konstituisanju vlasti u Podgorici".

"S druge strane, DF pokušava da povrati svoje liderstvo u opoziciji, održi jedinstvo, te zadrži Lekića na svom čelu. Drugi akteri uglavnoj igraju nametnute uloge, vjerujući da je ovo još jedna od priča osuđenih na neuspjeh. Jedino što može povećati šanse za uspjeh ovog scenarija su masovni protesti građana koji podržavaju ovu ideju, ili sukob između DPS i SDP koji bi vodio iznenadno raspadu koalicije", rekao je Vujović.

No, pitanje je kako je rekao, koliko je realno da se takvi scenariji dese prije redovnog termina za održavanje parlamentarnih izbora.

"Još je malo ostalo do izbora, tako da je za očekivati da i ovo pitanje bude jedna od tema kampanje za naredne parlamentarne izbore koja će početi značajno ranije. Faktor, koji takođe dominatno utiče na smanjenje šansi za uspjeh ideje prelazne vlade ili vlade nacionalnog jedinstva je skori poziv za članstvo u NATO", rekao je Vujović.

On je istakao da zapadni partneri imaju "malo razumijevanja za podizanje tenzija, te pozivanje na rušenje prozapadne Vlade i formiranje one koja bi zaustavila proces učlanjivanja Crne Gore u ovaj vojni blok".

"U ovom trenutku ta ideja nema nikakvu podršku zapadnih partnera Crne Gore", zaključio je Vujović.

Portal Analitika