Abiznis

Radnici Mljekare Nika čekaju do utorka

Radnici i kooperanati nikšićke Mljekare Nika, kojima se duguje oko 360 hiljada eura, sačekaće do utorka da nadležni pokušaju da nađu rješenje za oživljavanje firme u kojoj od novembra nema proizvodnje, prenosi Mina biznis.
Radnici Mljekare Nika čekaju do utorka
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Sindikata Nike Nada Damjanović kazala je u ime okupljenih radnika da im je uprava saopštila da su ponovo aktivirani pregovori sa ukrajinskom firmom Terra food, koja je trebalo da preuzme kompaniju i pokrene proizvodnju.

„Izvršni direktor Nike Dragoljub Nenezić i vlasnik Aleksandar Božović obavijestili su nas da su u pregovorima sa Ukrajincima približili stavove oko nekih ranijih spornih pitanja i da će koliko danas potpisati sporazum“, rekla je Damjanović.

Prema njenim riječima, zaposleni su zbog toga odlučili da još jednom sačekaju, a njihovi dalji potezi zavisiće od ishoda pregovora.

Predstavnik kooperanata Rade Todorović saopštio je da sa njima niko od nadležnih iz Mljekare Nika nije razgovarao, ali da će, kao i radnici, sačekati do utorka.

Mljekaru je trebalo da preuzme ukrajinski Terra food, kojoj je vlasnik Aleksandar Božović namjeravao da prepustiti stoprocentno vlasništvo, pod uslovom da preuzmu cjelokupan dug Nike prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

Razlog odugovlačenja pregovora obrazloženo je traženjem ekstra garancija Crnogorske komercijalne banke (CKB) od koje je Božović uzimao kredite.

Ukupna dugovanja Nike iznosila su oko 2,5 miliona eura, od čega su potraživanja kooperanta oko 200 hiljada. Kooperanti od 5. oktobra prošle godine ne isporučuju mlijeko.

Radnici su proizvodnju prekinuli 5. novembra, a njihova potraživanja iznose oko 160 hiljada eura, dok im radni staž nije povezan više od pet godina.

Portal Analitika