Turizam

Počelo takmičenje “Uljepšajmo Crnu Goru”

Takmičenje Uljepšajmo Crnu Goru, čiji je cilj da prikupi najbolja i najkreativnija rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština na sjeveru, počelo je danas i trajaće do 27. marta prenosi agencija MINA.
Počelo takmičenje “Uljepšajmo Crnu Goru”
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Takmičenje je organizovano u okviru projekta Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru, koji sprovodi Kancelarija UNDP-a, u saradnji sa ministarstvima vanjskih poslova i evropskih integracija i održivog razvoja i turizma, nevladinom organizacijom NVO Digitalizuj.me i opštinama Berane, Mojkovac, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, te opštine kandidovale su pet lokacija kojima treba osmisliti novu namjenu, uzimajući u obzir tip lokacije, postojeću infrastrukturu i kapacitete, kao i potrebe sredine.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić kazao je da je krajnji cilj realizacije prve faze projekta dobijanje kvalitetnih ideja za rekonstrukciju pojedinih javnih objekata i promjenu njihove namjene.

"A time i dalje kreiranje prostora za učešće lokalne zajednice, smanjenje nezaposlenosti, bolje razvijanje turističkih potencijala sjevera kombinovanjem sadržaja turističko-uslužne prirode i održivog razvoja, prije svega primjenom koncepta energetske efikasnosti, smanjenje siromaštva i valorizaciju kuklturno-istorijskog nasljeđa“, precizirao je Lukšić.

On je kazao da je uvjeren da se realizacijom projekta omogućava razvoj sjevernih opština, na dugoročnom i kratkoročnom planu.

Projekat, kako je naveo, u prvi plan stavlja potrebe lokalnih zajednica i prostor za njihovo uključivanje u predlaganje i kreiranje plana za bolje ili potpuno novo korišćenje raspoloživih resursa.

"Namjera nam je i da osnažimo učešće akademske zajednice, da ohrabrimo arhitekte i druge stručnjake da svojim idejama doprinesu revitalizaciji nekih napuštenih ili nedovoljno iskorišćenih resursa“, kazao je Lukšić.

On je poručio da će Vlada nastojati da maksimalno podrži nastavak projekta i nakon izbora najboljih rješenja.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, kazao je da u toku takmičenja očekuje dobra i kreativna rješenja koja će obezbijediti mnogo bolju turističku ponudu na sjeveru Crne Gore.

"Projekat je posebno važan kao sredstvo uspostavljanja uravnoteženog regionalnog razvoja Crne Gore, kao važnog segmenta procesa pridruživanja Evropskoj uniji“, rekao je Gvozdenović.

On je rekao da su nedovoljno razvijene zone, posebno na sjeveru Crne Gore, u fokusu Vlade i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Započeli smo dio aktivnosti, i nadam se da će ovaj projekat predstavljati nadogradnju i novu formu komunikacije sa kreativnim ljudima koji će ponuditi kvalitetna rješenja“, kazao je Gvozdenović.

Stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, Norimasa Šimomura, rekao je da se projektom „Otvorene ideje“ već treću godinu stvara platforma čiji je cilj da podstakne inovacije i učešće građana.

"Otvorene ideje' stvorile su dvije generacije društvenih inovatora, pojedinaca koji su uložili znanje, energiju i ideje u kreiranje napretka u društvu. Aplikacija Budi odgovoran iz korijena je promijenila način borbe protiv sive ekonomije“, rekao je Šimomura.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će ove godine dobiti i treću generaciju društvenih inovatora.

"Najbolji pravac djelovanja koji vlada može da zauzme je da omogući inovacije na svim nivoima upravljanja, i da iskoristi mudrost građana i posluži kao platforma za zajedničko unapređenje uprave. Ovo što se u Crnoj Gori danas dešava čini me ponosnim na ovu zemlju, i zadovoljstvo mi je što sam dio ovog poduhvata“, poručio je Šimomura.

Predstavnik NVO Digitalizuj.me Nikola Vulić kazao je da takmičenje počinje danas, i da građani do 27. marta mogu kandidovati svoje projekte preko sajta Otvorene ideje.

Vulić je naglasio da je takmičenje otvoreno za sve građane Crne Gore.

Prema njegovim riječima, u drugoj fazi projekta po tri projekta za svih pet lokacija ući će u finale, nakon čega će biti izabrani najboljih pet, javnim glasanjem i glasovima stručnog žirija.

Finale takmičenja će, kako je naveo, biti održano 28. maja.

"Zahvaljujući prije svega pomoći Vlade, tih pet rješenja će biti pretvoreno u projektnu dokumentaciju, na osnovu koje će se kasnije ići u razvoj konkretnih projekata, odnosno promjenu namjene tih lokacija koje će nam pomoći da uljepšamo Crnu Goru“, kazao je Vulić.

Portal Analitika