Abiznis

NOVE TENDENCIJE: Rusi bi prodali nekretnine, ali nema ko da ih kupi!

Sve više je ruskih državljana koji bi željeli da prodaju nekretnine koje posjeduju na Crnogorskom primorju, kažu za Portal Analitika vlasnici nekih barskih i budvanskih agencija za nekretnine. No, kako dodaju, tražnja za njima praktično ne postoji
NOVE TENDENCIJE: Rusi bi prodali nekretnine, ali nema ko da ih kupi!
Portal AnalitikaIzvor

-Već duže vrijeme zamrla je trgovina nekretninama na primorju. Ruski vlasnici traže i po 3.000 eura za kvadrat, a kupovali su ih po 1.000 ili 1.500 eura, tako da je nerealno očekivati da će neko platiti tu cijenu. Taj novac ne mogu nikako dobiti, objašnjava za Portal Analitika Nena Đukić Savić iz Agencije Nekretnine Budva.

U vrijeme najvećeg zamaha ruskih kupaca i investitora, kvadratni metar stana ili kuće na Crnogorskom primorju dostizao je i vrtoglave cifre - od 3.000 do “nebeskih” 8.000 eura. Njima je tek nemoguće da prodaju svoje vlasništvo po istoj cijeni, ne bi li povratili novac, kažu vlasnici agencija za nekretnine iz Budve i Bara. Tek za te cijene  kupaca nema.   

Prema riječima Đukić Savić, ruski državljani su trenutno u mat poziciji: rado bi prodali nekretnine, međutim, nema ko da ih kupi jer su cijene previsoke za aktuelnu potražnju.

Zbog krize između Rusije i Ukrajine drastično je pala rublja, a opala je i prodaja stanova na crnogorskom primorju. Sada bi Rusi, ako bi dobro prodali objekte u Crnoj Gori, mogli u matičnoj zemlji za mnogo manje novca da kupe nekretnine.

-Do sada smo imali samo dvije prodaje. Nema interesovanja za kupovinu nekretnina, kazali su Portalu Analitika u Agencije Nada iz Bara.

Prema njihovim saznanjima, interesovanje za kupovinu nekretnina je veoma slabo, a veća prodaja nije zabilježena u skorije vrijeme u gradu pod Rumijom.

Slična iskustva čuju se i u agenciji Lunil. Direktor Agencije Dušan Lekić je kazao da interesovanje slabi, ali da su razlozi svima vrlo jasni:

1102prodaja3

-Interesovanja za kupovinu skoro da nema. To je uslovljeno dešavanjima u Rusiji, globalnom ekonomskom krizom, ali i kod nas. Skoro niko ne želi da kupuje. Rusi žele sada da prodaju svoje nekretnine, ali nema ko da kupi. Dolazili su da daju oglase u agenciji, ali za naše ljude te su  cijene izrazito visoke, objašnjava Lekić.

Ruski sajtovi i danas vrve od oglasa za prodaju nekretnina u Crnoj Gori. Nema mjesta na Crnogorskom primorju gdje ruski državljani nijesu kupili kuću ili stan. Tako se na jednom od oglasa nudi kuća na prvoj liniji do mora, u Boki Kotorskoj, u Stolivu, po cijeni od 550.000 eura. Po svoj prilici, Rusi će se načekati da pola miliona vide na računu, jer zainteresovanih - nema.

-Sve je to izazvano padom rublje, jer oni realno sa tim novcem mogu veću kvadraturu da kupe u Rusiji. Međutim, prema dosadašnjem našem iskustvu, zainteresovanih nema, kazao je za Portal Analitika izvršni direktor agencije Goldagent iz Budve, Vladan Stanišić.

Ruska valuta je prošle godine izgubila 41 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar i 34 odsto u odnosu na euro zbog ukrajinske krize koja je dovela i do uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji, kao i zbog pada cijene nafte.

A.S.

Portal Analitika