Abiznis

Grupa NVO: A2A da ne gradi drugi blok TE

Grupa od 16 nevladinih organizacija (NVO) iz regiona i Italije ohrabrile su kompaniju A2A da ostane odlučna u stavu po pitanju gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, jer smatraju da bi to bilo dugoročno štetno po Crnu Goru.
Grupa NVO: A2A da ne gradi drugi blok TE
Portal AnalitikaIzvor

Te organizacije, koje se bave pitanjima energetike i njenog uticaja na životnu sredinu, uputile su u utorak pismo A2A u vezi sa njenim pregovorima sa Elektroprivredom (EPCG) i crnogorskom Vladom o izgradnji drugog bloka TE Pljevlja.

“Kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora treba da se uskladi sa zakonodavstvom i politikama EU, takođe i sa klimatskim i politikom dekarbonizacije, povećanjem njenog udjela obnovljivih izvora energije i poboljšanjem kvaliteta vazduha”, navodi se u saopštenju.

Izgradnjom novog bloka TE na lignit biće, kako se dodaje, otežano ostvarivanje tih aktivnosti.

“To će takođe ugroziti već prezaduženi javni budžet, jer pretpostavljamo da će crnogorska Vlada morati da obezbijedi državnu garanciju za kredit koji bi trebalo da finansira većinu projekta”, navodi se u pismu.

Još jedan razlog za zabrinutost tih organizacija je, kako dodaju, i ekonomska analiza izvodljivosti projekta i procijenjene cijene električne energije iz planiranog novog objekta.

“Vjerujemo da troškovi koje je procijenila Vlada Crne Gore nijesu istiniti i realni budući da nije urađena ozbiljna cost-benefit analiza ovog projekta”, smatraju te NVO.

Vlada, kako su dodali, nikada nije javno predstavila nijedan dokaz koji pokazuje da ta TE treba da zadovolji ekonomski održivu potražnju električne energije u Crnoj Gori, niti je dostavila ijedan dokaz da se to može priuštiti, ili da je najbolja od svih navedenih mogućnosti. Takođe, alternativne mogućnosti proizvodnje električne energije nikada nijesu objavljene niti diskutovane.

Prema njiuhovm riječima, energetska zajednica je procijenila da bi sanacija postojećeg bloka u Pljevljima koštala oko 50,9 miliona eura, dok bi novi blok, na osnovu predstavljenih ponuda iznosio između 277 i 356,7 miliona, ne uključujući proširenje rudnika, novu deponiju pepela ili toplifikaciju Pljevalja. Pored toga, ni troškovi smanjenja emisija ugljen dioksida niti sanacija i rekultivacija životne sredine nijesu ozbiljno uzeti u obzir i uračunati u buduće troškove.

“Stoga sumnjamo da Crna Gora može priuštiti i sanaciju postojećeg bloka i izgradnju novog, a vjerujemo da je sanacija postojećeg bloka uz ulaganja u sanaciju i rekultivaciju životne sredine hitan prioritet i apelujemo na A2A da ovo razmotri, s obzirom na to da odlučuje o svom budućem angažmanu u Crnoj Gori”, zaključuje se u pismu.

Organizacije potpisnice pisma su crnogorske Green Home, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Breznica, hrvatska Zelena Akcija/Friends of the Earth, bosansko-hercegovačke Centar za ekologiju i energiju, Ekotim i Centar za životnu sredinu. Pismo su potpisale i srbijanska CEKOR, slovenačke Focus i Greenpeace, italijanske CEE Bankwatch, Česka WWF, Greenpeace, Legambiente, Energiafelice i asocijacija Si alle energie rinnovabili NO al nucleare. (Mina business, Portal RTCG)

Portal Analitika