Abiznis

Ko su milionski dužnici za poreze i doprinose

Shodno novim zakonskim propisima o izmjenama i dopunama zakona o poreskoj administraciji, poslodavcima koji izbjegavaju da uplate poreze i dažbine slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina. Očigledno je da su državni organi u ranijem periodu „žmurili“ na široko raspostranjenu pojavu neuplaćivanja poreza i doprinosa što je ugrozilo održivost budžeta.
Ko su milionski dužnici za poreze i doprinose
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo finansija i Poreska uprava objavili su prošle sedmice listu najvećih poreskih dužnika za poreze i doprinose na lična primanja. Listu predvodi pljevaljski Rudnik uglja, koji duguje skoro 15,5 miliona eura i Rudnici boksita u stečaju koji duguju 11,3 miliona eura. Lista je napravljena na osnovu stanja na dan 5. januar 2015.godine.

Iz Rudnika uglja nikada nije jasno objašnjeno zbog čega duguju toliki novac za poreze i doprinose, dok su Boksiti gotovo deceniju nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji koja je rezultirala stečajom.

Očigledno je da su državni organi u ranijem periodu „žmurili“ na široko raspostranjenu  pojavu neuplaćivanja poreza i doprinosa.

Više od milion eura poreza i doprinosa duguju nekadašnji giganti  Radoje Dakić 8,8 miliona eura, Duvanski kombinat 6,4 miliona i Željezara 6,27 miliona eura.

Nacionalni avio prevoznik Montenegro erlajns, čija uprava ulaže velike napore da oporavi kompaniju duguje 5,6 miliona eura, Komunalne djelatnosti iz Bara 3,8 miliona a Vektra Boka i Pantomarket sa po oko 2,5 miliona eura duga za poreze i doprinose.

Generalno, 50 najvećih poreskih dužnika duguje oko 90 miliona eura za poreze i doprinose na lična primanja.Poreski dug trenutno iznosi 537 miliona eura, od čega dvije trećine nije naplativo.

Shodno Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o poreskoj administraciji, poslodavcima koji izbjegavaju da uplate poreze i dažbine slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina, uz novčanu kaznu koju zakon nije striktno precizirao. Aktuelni zakon je neuplaćivanje poreza tretirao kao prekršaj.

U Predlogu zakona, dostavljenom Portalu Analitika, kao najmanja mjera navedeno je neuplaćivanje poreza od 1000 eura.

“Ko u namjeri da izbjegne plaćanje poreza i drugih dažbina ne obustavi i/ili ne uplati porez i druge dažbine po odbitku na odgovarajući uplatni račun, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 1.000 eura kazniće se kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom. Ako iznos obaveze, čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do šest godina i novčanom kaznom”, navodi se u Predlogu zakona.

Za najteža poreska krivična djela, kada se izbjegava platiti 100.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina i novčanom kaznom. Ostaje da se vidi kako će Vlada primijeniti ove nove propise.

P.Zečević

duznici2ok
Portal Analitika