Abiznis

Počela druga faza projekta o izvještavanju kompanija o održivom poslovanju

Otpočela je realizacija druga faze projekta "CSR for All“, koja će se pored promocije koncepta društveno-odgovornog poslovanja preduzeća, baviti izvještavanjem kompanija o održivom poslovanju.
Počela druga faza projekta o izvještavanju kompanija o održivom poslovanju
Portal AnalitikaIzvor

Navedeni projekat čija je ukupna vrijednost 715.000 eura, finansiran je od strane Evropske unije u okviru programa IPA pomoć organizacijama civilnog društva i predstavlja nastavak dvogodišnjeg projekta.

Lider projekta je Konfederacija poslodavaca Turske (TISK), nosioc projekta u Crnoj Gori je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), a partnerske organizacije su Privredna i industrijska komora Bugarske, Hrvatska udruga poslodavaca, Biznis konfederacija Makedonije, Nacionalni savjet Rumunije za mala i srednja privatna preduzeća i Unija poslodavaca Srbije. Projekat se sprovodi uz ekspertsku pomoć globalne mreže – Međunarodna organizacija poslodavaca IOE.

"Izvještavanje o održivom poslovanju je razmjena informacija među kompanijama i svim zainteresovanim akterima o svojim društveno-odgovornim aktivnostima u ekonomskoj i socijalnoj oblasti i oblasti zaštite životne sredine. Izvještaji koji su objavljeni pod raznim nazivima, kao što su društveno-odgovorno poslovanje, korporativno upravljanje, izvještavanje o održivom poslovanju i nefinansijsko izvještavanje, uključuju doprinos kompanija u oblasti ljudskih i radnih prava, zaštite životne sredine i doprinosa zajednici. Izvještavanje o održivom poslovanju kompanija ima za rezultat jačanje korporativnog brenda i reputacije firme, izradu strategije održivog razvoja organizacije i ocjenjivanje efekata, itd", saopšteno je iz UPCG.

U ovom smislu, UPCG će u naredne dvije godine realizovati niz aktivnosti – istraživanje, obuke i treninzi, izrada publikacija – i uključiti veliki broj poslodavaca kako bi se navedeni koncept privredicima približio u najvećoj mogućoj mjeri. 

"Nakon dvije godine implementacije projekta, očekuje se povećan stepen svijesti kompanija o važnosti pozitivnog uticaju na društvo i integrisanja socijalnih pitanja, pitanja zaštite životne sredine, etičkog kodeks, ljudskih i radnih prava, prava potrošača, itd. u svoje osnovne strategije", kazali su UPCG.

Portal Analitika