Svijet

Minsk: Ključni sastanak za Ukrajinu

Lideri Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske, sastaju se danas u Minsku radi razgovora o razrješenju ukrajinske krize.
Minsk: Ključni sastanak za Ukrajinu
Portal AnalitikaIzvor

Razgovori o prestanku krvoprolića u Ukrajini biće usmjereni, prije svega na povlačenje teškog naoružanja, stvaranje demilitarizovane zone na istoku Ukrajine i započinjanje dijaloga između Ukrajine i proruskih snaga, prenijele su agencije izjave diplomatskih izvora.

Glavni kamen spoticanja će, kako se ocjenjuje, biti demilitarizovana zona. Moskva želi da OEBS preuzme kontrolu nad tom zonom, kažu diplomatski izvori Rojtersa.

Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda, započeće poslije 18 sati po lokalnom vremenu, prenijela je agencija Tass.

Sastanak u Minsku biće održan iza zatvorenih vrata, saopštilo je bjelorusko ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno su, u utorak uveče, predstavnici te četiri zemlje, koje čine Kontakt grupu za Ukrajinu, na sastanku u Minsku okvirno načinili šemu povlačenja teškog naoružanja i dogovorili režim prekida vatre i mehanizme kontrole kojih treba da se pridržavaju, javio je Tass.

Kontakt grupa za Ukrajinu raspravljala je, takođe, o formiranju vlade u regionu Donbas i održavanju lokalnih izbora, kažu izvori te ruske agencije.

Predstavnici samoproglašenih republika Donjecka i Luganska (DPR i LPR) iznijeli su članovima Kontakt grupe svoje prijedloge o mirovnom rješenju za istok Ukrajine, na koje će oni uskoro odgovoriti, rekao je predstavnik DPR, poslije razgovora.

Ukrajinsku stranu u razgovorima su predstavljali bivši predsjednik Leonid Kučma i specijalni predstavnik za humanitarna pitanja Viktor Medvedčuk. DPR i LPR predstavljali su Denis Pušilin i Vladislav Deinego, a sastanku je prisustvovala i predstavnica OEBS-a Hajdi Taljavini, dok je ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov bio medijator, navodi Tass.

Izvor: b92.net

Portal Analitika