Odbojka

Igor Vušurović odlikovan Medaljom italijanske zvijezde

Igor Vušurović, direktor Uprave za sport i proslavljeni crnogorski olimpijac, osvajač zlatne olimpijske medalje u odbojci, odlikovan je Medaljom italijanske zvijezde (Stella d’Italia) , koja se dodjeljuje za posebne doprinose društvenoj zajednici u oblasti kulture i sporta.
Igor Vušurović odlikovan Medaljom italijanske zvijezde
Portal AnalitikaIzvor

Medalju, kojom ga je odlikovao bivši predsjednik Italije Đorđo Napolitano, Vušuroviću je uručio u svojoj privatnoj rezidenciji italijanski ambasador u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako

“Vušurović je međunarodna zvijezda odbojke i crnogorska ikona. Zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Sidneju, srebrna medalja na evropskim i svjetskim prvenstvima, šampion koji je u prošlosti bio i dio jugoslovenske reprezentacije, zatim  srpsko-crnogorske, a potom i crnogorske, koji je igrao i u Italiji, izazivajući divljenje publike, koji se uvijek izdvajao svojim ponašanjem i klasom” stoji u obrazloženju za dodjelu medalje Vušuroviću.  

“Ono što su vrijednosti Olimpijskih igara volio bih da se ne ograniči samo na period njihovog trajanja, već da bude ono što će karakterisati svakodnevni život. Takođe kao kontrapunkt bilo kojoj vrsti ratova ili nasilja”, kazao je Del Monako uručujući medalju proslavljenom sportisti.

Vušurović je kazao da nije očekivao ovakvo priznanje, jer je mislio da je to vrijeme iza njega.  

“Ovo priznanje ne doživljavam samo kao svoje, već kao zajedničko, natopljeno znojem i velikom voljom, jednim gladijatorskim načinom življenja”, kazao je proslavljeni sportista obraćajući se prisutnima, među kojima je bilo poznatih sportskih crnogorskih imena, kao što su Dejan Savićević i Andrija Popović

“Imamo imena koja nas internacionalno povezuju. Neko je Genije, neko je Lupen, neko je Bombarder, a neko je Ajkula. Siguran sam da će taj model života za generacije koje dolaze donijeti neke nove ‘stele’ u budućnosti i približiti ova dva prijateljska naroda”, kazao je Vušurović, zahvaljujući se na visokom priznanju.  

Portal Analitika