NATO

LUKŠIĆ: Filozofski fakultet prava adresa Centra za geopolitiku

Vicepremijer i šef diplomatije Igor Lukšić održao je danas na Filozofskom fakultetu u Nikšiću predavanje na temu „Evropski izazov u Evropi i regionu“.
LUKŠIĆ: Filozofski fakultet prava adresa Centra za geopolitiku
Portal AnalitikaIzvor

"Potpredsjednik Lukšić je ocjenio da je Filozofski fakultet prava adresa Centra za geopolitiku u okviru državnog univerziteta i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu uspostaviti sadržajnija saradnja sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija. Lukšić je govorio kako o aktuelnim globalnim izazovima, tako i o dugoročnim, imajući u vidu tendencije policentričnosti današnjeg svijetam sa posebnim osvrtom na poziciju Evropske unije i regiona u tom kontekstu. Istakao je da i EU traži svoje mjesto u novom svijetu u kojem se kroz proces evropske integracije pozicioniraju i zemlje Zapadnog Balkana", saopšeno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.  

10nkluksicOn je podsjetio i na rezultate koje su Crna Gora i zemlje regiona u prethodnom periodu postigle i ocijenio da je region kao cjelina, uprkos brojnim izazovima, napravio značajan iskorak.

"Kazao je da upravo u regonalnoj saradnji vidi način da taj napredak bude još vidljiviji, istakavši da zajednički rad kroz brojne regionalne inicijative u okviru prioritetnih oblasti kao što su jačanje infrastrukture, borba protiv organizovanog kriminala i podrška ekonomskom rastu, neminovno unaprjeđuju međusobne odnose zemalja i pospješuju razvoj zapadnobalkanskih društava, snažeći stabilnost i sigurnost regiona. Govoreći o regionalnim prilikama, potpredsjednik Lukšić je još jednom ukazao na važnost saradnje kao mehanizma prevencije obnavljanja nepovjerenja, imajući u vidu da u regionu, ali i Evropi, postoje nevidljivi zidovi, 25 godina nakon pada Berlinskog zida. Tokom predavanja je bilo riječi i o saradnji zemalja na globalnom planu u kontekstu prevazilaženja aktuelnih izazova, podsjećajući na napore koji se ulažu u pravcu jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa, buduće ciljeve održivog razvoja, ali i inicijative poput obnavljanja Puta svile", ističe se u saopštenju.

 

Portal Analitika