Politika

VUJOVIĆ: SNP klizi ka političkoj marginalizaciji

Nakon što je Aleksa Bečić najavio mogućnost osnivanja nove partije, analitičari kažu da je teško procjeniti u kojoj mjeri bi njeno pojavljivanje na političkoj sceni moglo uticati na njegovu doskorašnju partiju, SNP. Uspjeh Bečićeve stranke zavisio bi, kažu, od programa koji će ponuditi, ali i toga ko bi činio tu stranku. Dodaju da bi se njegova stranka, SNP i dio Demokratskog fronta borili za iste glasače, čime će se zakompikovati i ulazak u parlament na budućim izborima.
VUJOVIĆ: SNP klizi ka političkoj marginalizaciji
Portal AnalitikaIzvor

Osnivanje nove partije, što je kao mogućnost najavio Bečić koji je nedavno napustio SNP, moglo bi da povuče dio biračkog tjela te stranke, ocjenjuju analitičari. Na to bi, kažu, uticalo i to što su, osim Bečića, stranku napustili i neki od članova koji su od početka u SNP-u.

“Odlazak će štetiti SNP-u ali teško je procjeniti koliko. Oni će svakako biti parlamentarna stranka bez obzira na razne udare, pitanje je koliko će imati mandata, ali bojim se da SNP klizi ka nekom statusu političke partije koja nije više akter koji može biti odlučujući faktor za određene procese i klizi ka političkoj marginalizaciji”,  kaže Zlatko Vujović iz CEMI-ja za Atlas TV.

Kako bi se s druge strane pozicionirala buduća Bečićeva partija zavisi, dodaje Vujović, od programa koji će eventualno ponuditi ali i od budućih članova.

“Gospodin Bečić svojom pojavom i nastupom je slao dosta jasne poruke da je njegova politika jedna nova politika sa novim pristupom, porukama, i nekim vjerovatno novim rješenjima. Međutim, ukoliko ona bude uspostavljena na onim istim ljudima koji su upravljali SNP-om do ovog Kongresa, onda teško da će to uliti jednu novu energiju toj političkoj partiji i dati joj ozbiljne šanse na političkoj sceni”, kaže Vujović.

Bečić je u intervjuu Danu rekao da najozbiljnije razmišlja o formiranju nove partije koja bi bila, fokusirana na životne probleme građana kao najbolji odgovor na, kako kaže, ekonomsku, moralnu i pravnu degradaciju Crne Gore.

Vujović, međutim, kaže da su glasači koji bi ga eventualno podržali isti oni koji podržavaju SNP i dio Demokratskog fronta.

“U toj borbi biće veoma teško zaštititi poziciju odnosno obezbjediti parlamentarni status. Ono što će velikim dijelom opredjeliti političku sudbinu gospodina Bečića jeste da li će on u profilisanju svoje partije izabrati samostalan nastup ili je ovo samo uslovno kapitalizacija onoga što je ostvario kroz sukobe u SNP-u da bi eventualno postao dio neke koalicije”, kaže Vujović.

Vujović dodaje da je Bečiću ovo, kako kaže, dobar momenat za osnivanje stranke ukoliko pretpostavimo da će se naredni izbori održati u redovnom terminu, jer mu ostavlja dovoljno prostora da uspostavi stranačku infrastrukturu. On konstatuje da od dešavanja u opoziciji najviše koristi ima aktuelna vlast. 

Portal Analitika