Podgorica

Osporeno plaćanje doplatnih karata Parking servisu

Ustavni sud ocijenio je neustavnom odredbu člana 28 Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada, koja se odnosi na doplatnu kartu.
Osporeno plaćanje doplatnih karata Parking servisu
Portal AnalitikaIzvor

To, kako prenose Vijesti, znači da ako je neko prekoračio vrijeme na parkingu, a podgorički "Parking servis" je na šoferšajbni ostavio uplatnicu sa iznosom od 20 eura, ne mora da plati tu kaznu.

Osporenom odredbom člana 28. stav 1. Odluke, prema ocjeni Ustavnog suda, propisan je „poseban osnov“ kojim se u konkretnom slučaju podgoričkom preduzeću Parking servis, daje pravo da stiče prihod od naplate „posebne doplatne karte“, koja se, s obzirom na slučajeve za koje je propisano njeno plaćanje, ne može dovesti u vezu sa zakonskom obavezom koja se odnosi na utvrđivanje elemenata za formiranje naknade za korišćenje komunalnih usluga.

“S obzirom na to da se materijalne obaveze građana, saglasno odredbi člana 91. stav 2. Ustava, mogu uvoditi samo zakonom, a da visina određene naknade i način obračuna moraju biti utvrđeni po mjerilima propisanim zakonom i donijeti od organa koji u okviru svojih nadležnosti, na osnovu zakona obavljaju određene javnopravne poslove, u vezi utvrđivanja obračuna i naplate odgovarajuće naknade, Ustavni sud je utvrdio da osporena odredba člana 28. stav 1. Odluke nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom”, objašnjeno je u odluci.

Pored toga, kako se navodi, osporena odredba člana 28. stav 1. Odluke, nije u saglasnosti ni sa opštim načelom, iz odredbe člana 8. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima, prema kojem su se ugovorne strane, pri zasnivanju i ispunjenju dvostrano obaveznih ugovora, dužne pridržavati načela jednake vrijednosti uzajamnih davanja.

“Doplatna karta, kao 'poseban pravni osnov' naknade, za ne postupanje po odredbama člana 24. i 25. Odluke, po ocjeni Ustavnog suda, ima i elemente ugovorne kazne koja se, saglasno odredbi člana 277. stav 3. Zakona o obligacionim odnosima, ne može propisivati, odnosno ugovarati za neispunjavanje novčane obaveze”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Ustavni sud je utvrdio i da odredbe člana 28. Odluke u cjelini, nijesu u saglasnosti s Ustavom i zakonom.  

(MINA biznis)

Portal Analitika