NATO

Do 2020. 270,5 miliona eura iz EU fondova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić razgovarao je danas sa direktorom Direktorata za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Žanom Erikom Pakeom (Jean-Eric Paquet), koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori. Tokom sastanka je bilo riječi o napretku u pregovaračkom procesu i izazovima koji Crnu Goru očekuju u procesu pristupanja EU u narednom periodu, sa posebnim forkusom na korištenje sredstava pretpristupne podrške EU tokom finansijske perspektive do 2020. godine.
Do 2020. 270,5 miliona eura iz EU fondova
Portal AnalitikaIzvor

"Izrazivši zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori, Pake je kazao da je imao priliku da se upozna sa rezultatima određenih projekata koji su finansirani kroz programe podrške EU i da oni predstavljaju dobar primjer kako u narednom periodu na najbolji mogući način iskoristiti sredstva koja će Crnoj Gori biti na raspolaganju. Istakao je i značaj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, koju dodatno pospješuju i brojni projekti finansirani kroz IPA programe, ukazavši da, zajedničkim naporima i saradnjom, sve zemlje regiona doprinose jačanju stabilnosti i daljem ekonomskom razvoju. Potpredsjednik Lukšić je ukazao na dinamiku procesa pregovora sa EU, naglasivši važnost kontinuirane saradnje i podrške koju u tom procesu Crna Gora dobija od institucija EU. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u okviru finansijske perspektive 2007-2013 zabilježen visok stepen ugovorenih sredstava uz uvjerenje da će takav trend biti nastavljen tokom finanisjske perspektive 2014-2020, tokom koje će Crnoj Gori biti dostupna podrška u iznosu od 270,5 miliona eura za osam definisanih prioritetnih sektora", ističe se u saopštenju Lukšićevog ministarstva sa sastanka.

Lukšić je podsjetio i na važnost kontinuiranog i zajedničkog rada na realizaciji započetih regionalnih infrastrukturnih projekata i inicijativa koji će, u narednom periodu, rezultirati boljom povezanošću i unapređenjem saradnje među zemljama, čime se stvaraju uslovi za dalji ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Investiranje u vladavinu prava, obrazovanje i jačanje infrastrukturne povezanosti sigurno će voditi intenzivnom ekonomskom rastu i razvoju regiona“, kazao je Lukšić, ukazavši na važnost saradnje sa EK u pogledu planiranja i identifikovanja prioritetnih pravaca djelovanja.

Kako se dodaje, tokom sastanka je bilo riječi i o drugim temama od važnosti za pregovarački proces, a sagovornici su se saglasili da daljem napretku Crne Gore, ali i ostalih zemalja regiona na putu prema EU značajno doprinosi i snažna regionalna saradnja.

Portal Analitika