Politika

Gvozdenović: Region mora funkcionisati kao povezana cjelina, ali kao dio NATO porodice

Prethodne nedjelje ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović boravio je u Vašingonu sa ciljem učešća na Nacionalnom molitvenom doručku. Osim toga što ovaj događaj okuplja brojne lidere iz čitavog svijeta, iz preko 130 zemalja, on predstavlja i priliku za susrete sa američkim i drugim zvaničnicima, koji početak februara već 63. put kako se održava Molitveni doručak opredjeljuju za druženje sa prijateljima iz čitavog svijeta i promociju demokratije, suživota i tolerancije.
Gvozdenović: Region mora funkcionisati kao povezana cjelina, ali kao dio NATO porodice
Portal AnalitikaIzvor

Tokom posjete Vašingtonu, Gvozdenović se susreo sa senatorima Džejms Inhofom iz Oklahome, Majk Lijem iz Jute, Rodžer Vikerom iz Misisipija, Robert Kejsijem iz Pensilvanije, Angus Kingom iz Mejna, Džo Mančinom iz Zapadne Virdžinije, Bil Nelsonom iz Floride, kao i sa brojnim drugim članovima Kongresa.

Zajednički imenitelj svih sastanaka sa predstavnicima američkog Kongresa, kao i događaja u okviru Molitvenog doručka koji je okupio predstavnike zemalja Jugoistočne Evrope pod domaćinstvom kongresmena Roberta Aderholta,  na kome je jedan od glavnih govornika bio ministar Gvozdenović, jeste ocjena da je Crna Gora prepoznata kao prva sljedeća članica NATO, i da to svojim aktivnostima u procesu evroatlantskih integracija već zaslužuje. "Pored snažne podrške koju su SAD pružale Crnoj Gori u teškim vremenima borbe za povratak svoje nezavisnosti, potrebna nam je i formalizacija našeg opredjeljenja da postanemo dio NATO. NATO je neophodan regionu Jugoistočne Evrope, i sve zemlje našeg regiona su neophodne NATO. Ne želimo da, kad smo konačno mislili da smo u regionu priču o promjeni granica ostavili iza nas, ponovo iz nekih nimalo racionalnih i utemeljenih razloga, ponovo otvaramo ta pitanja. Region mora funkcionisati kao povezana cjelina, ali kao dio NATO porodice, kao najsigurnijim štitom od svih izazova koji prijete bezbijednosti u današnjem vremenu", istakao je Gvozdenović u Vašingtonu.

Boravak u SAD iskorišćen je i za posjetu Svjetskoj banci, gdje se Gvozdenović susreo sa izvršnim direktorom ove ustanove, Frenk Hemskerkom, zatim za posjetu najboljoj medicinskoj ustanovi na svijetu, Džon Hopkins u Baltimoru, gdje je razgovarano o formalizaciji već započete komunikacije i gdje se ubrzo očekuje potpisivanje Memoranduma o saradnji, a takođe, održani su i sastanci sa američkim investitorima i turoperaterima, sa ciljem intenziviranja investicionih aktivnosti iz SAD i povećanja broja turista koji posjećuju Crnu Goru sa ovog važnog emitivnog tržišta.

brano2

 

Portal Analitika