Politika

Veće privilegije za bivše službenike ANB-a: Sa 25 godina staža u penziju

Zakonodavni odbor Skupštine podržao je danas prijedlog da službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB sa 25 godina staža odlaze po sili zakona u penziju, i da im se njen prosjek uvećava 40 odsto u odnosu na zaradu u prethodnoj godini.
Veće privilegije za bivše službenike ANB-a: Sa 25 godina staža u penziju
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Odbora, Džavid Šabović, kazao je da su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) u međuvremenu odustali od svojih amandmana na Predlog zakona o ANB-u.

"Ali je na Odboru za bezbjednost i odbranu ranije dogovoreno sa ministrom pravde, Duškom Markovićem, da to skupštinsko tijelo podnese ovaj amandman“, rekao je Šabović.

On je kazao da je glasao za taj prijedlog, iako je siguran da nije u skladu sa Ustavom.

"Glasao sam za to, jer sam i na prethodnoj sjednici dao podršku tome da se Agencija očisti, i da dođu novi ljudi, profesionalci, koji će više raditi svoj posao, a manje ići na svadbe“, pojasnio je Šabović.

Prema njegovim riječima, poslanici su više puta donosili takve zakone, ali su oni poslije "padali“ na Ustavnom sudu.

"Ja vjerujem da će i ovaj da padne“, kazao je Šabović.

Evropa je, kako je naveo, rekla da hoće drugačiju ANB, agenciju profesionalaca, "a ne onih koji svoje pozicije znaju da iskoriste u druge svrhe, profesionalaca kojima će prilikom prijema jasno biti rečeno dokle su njihova prava“.

Šabović je kazao da je upravo potpisao amandman MANS-a kojim se ograničava pravo službenicima ANB-a na pristup registrima i bazama podataka pravnih lica.

"Dovoljno je pokazati značku ANB-a, da bi dobio pristup svim podacima. To je bruka. Jesam da se država čuva, da se čuva kao dijete koje je tek prohodalo, jer je mlada, ali ne da to ide preko granice privatnosti i intime“, naglasio je Šabović.

Izvor: Mina
Foto: cdm.me

Portal Analitika