Politika

Regionalna saradnja i povezanost prioritet Evropske komisije

Regionalna saradnja i povezanost jedan je od ključnih prioriteta Evropske komisije, saopšteno je tokom posjete direktora za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Žana-Erika Pakea, graničnom prelazu Božaj.
Regionalna saradnja i povezanost prioritet Evropske komisije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pake je sinoć na početku svoje prve posjete Crnoj Gori obišao granični prelaz sa šefom Delegacije EU, Mitjom Drobničom i predstavnicima ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova.

Iz Delegacije su naveli da je jedan od razloga za obilazak graničnog prelaza Božaj je i projekat prekogranične saradnje u okviru kojeg će u drugoj polovini ove godine početi rekonstrukcija graničnog prelaza Božaj, za koju će EU obezbijediti milion eura, sa ciljem da se riješi problem saobraćajnih gužvi na tom pojasu.

„Pripremni radovi na obje strane granice na ovim poslovima su u toku. U okviru istog projekta prekogranične saradnje, EU finansira i izgradnju novog zajedničkog graničnog prelaza Grabom – Zatrijebačka Cijevna u iznosu od 500 hiljada eura. Radovi na albanskoj strani će omogućiti putne veze do oba prelaza. Vrijednost finansijskog doprinosa EU je ista i na teritoriji Albanije. Izgradnjom novog zajedničkog graničnog prelaza Grabom – Zatrijebačka Cijevna, značajno će se smanjiti vrijeme putovanja od Podgorice do područja koja gravitiraju Plavu i Andrijevici“, navodi se u saopštenju.

Taj projekat je ukupne vrijednosti 3,6 miliona eura (od kojih je EU obezbijedila po 1,53 miliona za obje zemlje korisnice) a ima za cilj da poboljša regionalnu povezanost i predstavlja primjer male investicije sa velikim ekonomskim značajem.

Portal Analitika