Društvo

MCP: Rješenje MUP-a ideološki i politički motivisano, Džomić žrtva diskriminacije

Pravni savjet je analizirao sve aspekte nezakonite deportacije sveštenika Mitropolije Crnogorsko-Primorske, paroha podgoričkog protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića, koji je ne samo izazvao veliku pažnju javnosti nego i ogorčenje među sveštenstvom, vjernicima i građanima Crne Gore i šire, navodi se u saopštenju Mitropolije SPC dostavljenom Portalu Analitika.
MCP: Rješenje MUP-a ideološki i politički motivisano, Džomić žrtva diskriminacije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pravni savjet je konstatovao da odbijanje da se izda dozvola za privremeni boravak u Crnoj Gori svešteniku Veliboru Džomiću i nezakoniti postupci koji su tim povodom vođeni jasno ukazuju da je riječ o diskriminaciji, a da je rešenje MUP-a ideološki i politički motivisano, te da kao takvo nema uporište u ponašanju sveštenika Džomića i pravnim propisima Crne Gore, kaže se dalje u saopštenju.

- Na ovaj zaključak upućuje činjenica da je MUP kao formalni osnov da Džomiću odbije zahtjev za boravak cijenio ”mišljenje ANB” koje nije ovjereno, a potpisano je od neovlašćenog lica. Javnost treba da zna da protiv sveštenika Džomića u toku njegovog dvadesetogodišnjeg boravka u Crnoj Gori nikada nije pokrenut nijedan sudski postupak kojim bi se dokazala bilo kakva njegova nezakonita djelatnost protiv države Crne Gore. Upravni sud je do sada svojim presudama tri puta ukidao rešenja MUP-a kao nezakonita, zbog toga što je stanovište Suda da akti ANB moraju biti obrazloženi, tj. da u njima mora biti navedena konkretna radnja ili aktivnost koja bi svešteniku Džomiću ili bilo kojem građaninu bila stavljena na teret. Odbijanje zahtjeva za privremeni boravak i činjenica da je pri istom činjeničnom i pravnom osnovu došlo do poništaja konačnih rešenja drugostepenog organa MUP-a ukazuje da je jedini zaključak da MUP ne poštuje sudske odluke. Postupanje MUP-a predstavlja i direktno kršenje međunarodnih konvencija, a posebno međunarodnih odredaba o spajanju porodice i poštovanju prava djece - saopštili su iz Mitropolije.

Pred Upravnim sudom Crne Gore pokrenut je postupak izdavanja privremene mjere za odlaganje izvršenja rješenja o odbijanju zahtjeva za odobravanje privremenog boravka, do pravosnažnog okončanja spora. Velibor Džomić je do sada više puta iskazao poštovanje prema državi i njenim odlukama, čak i u slučaju izvršenja nezakonitog rešenja kojim mu je naloženo da hitno napusti Crnu Goru. Posebno je nedopustiv medijski pritisak koji se od strane MUP-a ovih dana vrši u cilju opravdanja donošenja nezakonitog rešenja.

- Pravni savjet ukazuje da se u ovom slučaju ne radi samo o progonu sveštenika Velibora Džomića nego i da se se na isti način postupa i prema drugim sveštenicima i monasima Mitropolije Crnogorsoko-Primorske i drugih Pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori. Ne treba gubiti iz vida da se progon pravoslavnog sveštenstva sprovodi u trenutku kada se pristupa pripremi novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Cilj progona se ogleda i u nedopustivom pritisku na Mitropoliju Crnogorsko-Primorsku koja je temelj istorijskog, državnog i sveukupnog indetiteta Crne Gore. Pravni savjet poziva izvršnu vlast da se prekine sa nezakonitom praksom progona pravoslavnih sveštenika u Crnoj Gori i time zaštiti ugled države Crne Gore i elementarna ljudska prava - kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika