Abiznis

Telekom investirao 7,4 miliona eura u projekat “Optika do kuće”

Ekipe Telekoma su na teriotoriji Podgorice do sada omogućile pristup optičkoj infrastrukturi u preko 23 hiljade stanova, što znači da svako drugo domaćinstvo u glavnom gradu ima mogućnost korišćenja servisa na optičkoj mreži.
Telekom investirao 7,4 miliona eura u projekat “Optika do kuće”
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Podgorička naselja Blok V i Blok VI, prva su naselja u Crnoj Gori kompletno pokriveno optičkom infrastrukturom. Zahvaljujući projektu Telekoma, “Optika do kuće” (FTTH – Fiber To The Home), stanovnici svakog ulaza u ovim djelovima grada dobili su pristup optici, koja predstavlja najsavremeniji način prenosa podataka, zbog čega je često zovu “tehnologijom budućnosti”. U ovim zonama, računajući i zaleđe Bloka VI, gdje su pokrivene skoro sve  zgrade, ima preko četiri hiljade stambenih jedinica sa pristupom optičkim servisima. 

Najsavremeniji način prenosa podataka tako je dostupan u gotovo svim podgoričkim naseljima. Primjera radi, na Starom Aerodromu je optikom pokriveno  preko četiri hiljade stanova, u stambeni objektima „preko Morače“ oko 3.2 hiljade stanova, oko Mall of Montenegro – preko 2.8 hiljada stanova, na Zabjelu oko 1.7 hiljada stanova...U zoni optike se nalaze, takođe, i djelovi Mareze, Smokovca, Stare  Zlatice, Kuća Rakića, kao i Dahne.

Paralelno sa Podgoricom,  obimni su radovi na uvođenju optike i u drugim gradovima. Najboljapokrivenost je u Kotoru, gdje svaki drugi korisnik u okviru zona pokrivenih optikom ima pristup FTTH servisima(preko 1.8 hiljadastanova).Uzonioptike u Budvi nalazi oko 3.4 hiljade stanova (Rozino, stambeni objekti u naseljima Golubovina i Dubovica, kao i u Gospoštini ).  U Herceg Novom pristup optičkim servisima je omogućen u dvije hiljade stanova (Bajkovina, Igalo, Gomila, Topla).Optika je dostupna i u centru Bara kao i u naselju Topolica III, u ukupno preko 2.4 hiljade stanova. U Tivtu su osim kompletnog Porto Montenegro, pokriveni i objekti u centrugrada – ukupno oko 500 stanova, koliko ih ima i Beranama i Cetinju. U Nikšiću i BijelomPolju, pristup optici ima po 1.3 hiljada stanova.

 “U Telekomu smo bili svjesni da budućnost telekomunikacija počiva na optičkoj infrastrukturi. Zato smo krajem 2009. započeli ispitivanje tržišta za potrebe projekta Optika do kuće. Danas smo optikom pokrili deset crnogorskih opština i omogućili pristup optičkoj infrastrukturi u 37 hiljada stanova” – izjavio je Vladan Peković, direktor Tehnike i informacionih tehnologija Telekoma.

 “S obzirom na rastuće zahtjeve tržišta, kada su u pitanju količine informacija, brzine i kvalitet usluge, optička mreža je od tehnologije budućnosti postala realna tehnologija sadašnjosti. U prilog tome želim da istaknem da smo sa opremom, koju danas instaliramo kod naših korisnika, uspjeli da u našoj kompaniji, u testiranju,ostvarimo brzine od 1Gbps” – kaže Peković.

On ističe da je u projekat Optika do kuće do sada investirano7,4 miliona eura. “Plan je da se nastavi sa ulaganjem, sa ciljem da što veći broj korisnika bude u prilici da koristi najkvalitetniju i najbržu konekciju.”

Po riječima Pekovića, korisnici optičke mreže ne zavise od udaljenosti od pristupnog čvora, od broja korisnika u istom kablu, od tipa usluge i pristupne brzine, od trenutka kada koriste uslugu, od atmosferskih prilika, od starosti kabla, od izolacije itd…

“Na ovaj način, naši korisnici uz vrhunski kvalitet mogu pouzdano i brže da pristupaju internetu,  i da koriste zahtjevnije servise kao što su ExtraTV visoke definicije, SmartHome itd.”

Optička infrastruktura omogućava korisnicima pristup broadband servisima (veće brzine interneta - do 100 Mbps, korišćenje sadržaja za koje je potreban veći kapacitet mreže...), kao i  još stabilniji kvalitet usluga.

Portal Analitika