Kultura

"Crna Gora i Veliki rat" sjutra u Nikšićkom pozorištu

Dokumentarni film „Crna Gora i Veliki rat” čiju režiju potpisuju Andro Martinović i Branko Baletić biće prikazan u srijedu, 11. februara u sali Nikšićkog pozorišta u 20 sati.
"Crna Gora i Veliki rat" sjutra u Nikšićkom pozorištu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Događaj je organizovan u saradnji Crnogorske kinoteke koja je realizovala taj dokumentarni film i Centra za kulturu Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Prvi svjetski rat pokrenuo je mnogoljudne vojske sa svih kontinenata, a u pustoši koju je ostavio za sobom odnio živote dvanaest miliona ljudi.

“ U ratu koji je trebalo da okonča sve ratove, nestale su četiri carevine, kao i dinastije koje su njima vjekovima vladale. U Rusiji je revolucija 1917. donijela jedan sasvim nov poredak. U Velikom ratu, Crna Gora je pretrpjela teške gubitke i ogromnu materijalnu štetu. Mobilisana je gotovo četvrtina ukupnog stanovništva. Od oko pedeset hiljada vojnika, poginulo je, umrlo od posljedica ranjavanja ili u zarobljeničkim logorima - oko dvadeset hiljada. Uprkos tome, u zanosu o nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju jugoslovenskih naroda, Crnogorci će izgubiti svoju državu, crkvu i makar nominalnu ravnopravnost u novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca”, navodi se u saopštenju...

Scenarista filma je Niko Martinović, obradu slike uradili su Vladimir Vučinić i Ana Đurković, stručni saradnik za animaciju je Aleksandar Berkuljan, organizatori Milena Čaran i Aleksandra Cerović, dizajner tona Jovo Kljajić, narator Branimir Popović, kompozitor Leo Đokaj, montažer Milo Lekić, a saradnik na filmu Nemanja Bečanović.

Portal Analitika