Društvo

Na provjeri javni izvršitelji: Usluge naplaćivali duplo jeftinije

Ministarstvo pravde pokrenulo je provjeru postupanja javnih izvršitelja pošto im je prijavljeno da su neki od njih u nekoliko slučajeva svoje usluge različito naplaćivali, saznaje Dan.
Na provjeri javni izvršitelji: Usluge naplaćivali duplo jeftinije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ovo pitanje, kako tvrde sagovornici tog medija, pojavilo se pošto se u redovima izvršitelja stvorila sumnja da su neki od njih sklopili nezakonite „dilove” sa javnim preduzećima opštine Podgorica, kojima svoje usluge naplaćuju duplo jeftinije nego građanima.

Izvori Dana tvrde da postoje pismeni dokazi kako su neki javni izvršitelji usluge građanima naplaćivali u iznosu od 50 eura, dok javnim preduzećima te usluge naplaćuju za 23,30 eura. Da je riječ o klasičnoj zloupotrebi položaja i nezakonitom djelovanju lako je zaključiti iz tarife advokatskih izvršitelja, kojom je Vlada Crne Gore jasno propisala cijene usluga ovih službenika. U tom dokumentu precizno je definisano koliko izvršitelji treba da naplaćuju svoje radnje i u tim slučajevima, ukoliko se radi po zakonu, ne smije biti odstupanja.

„Svaka radnja koju sprovodi javni izvršitelj ima propisan svoj iznos i ne može se slobodno odlučivati koliko će ga izvršitelj naplaćivati. Sve je propisano u jasnim tabelama tarife, a iznosi su fiksni. Međutim, određeni izvršitelji imaju očigledno dogovor sa javnim preduzećima i svoje usluge njima naplaćuju znatno ispod tarife, tačno 23,30 eura. U drugim slučajevima, običnom građaninu i svima ostalim iste usluge naplatiće 50 eura“, kazao je sagovornik Dana, dodajući da ne postoji teoretska šansa da se iste usluge različito naplaćuju ukoliko se radi po zakonu.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Siniša Mugoša kazao je da je primijećeno različito tumačenje tarife od strane javnih izvršitelja. On je u izjavi za Dan naveo da je u nekoliko slučajeva različito primjenjivan ovaj „troškovnik”, zbog čega su se obratili Ministarstvu pravde radi tumačenja tarife.

„Očekujemo da nam ministarstvo dostavi mišljenje, nakon čega će biti precizirano tumačenje“, kazao je Mugoša.

Javni izvršitelji sa radom počeli su u aprilu prošle godine, a jedan od osnovnih razloga njihovog osnivanja bilo je disciplinovanje građana kako bi „platili ono što potroše”.

Portal Analitika