Svijet

EU: Odloženo uvođenje oštrijih sankcija Rusiji

Ministri vanjskih poslova Evropske unije EU dogovorili su se da odlože uvođenje novih sankcija Rusiji uoči pregovora o Ukrajini koji bi trebalo da se održe ove sedmice.
EU: Odloženo uvođenje oštrijih sankcija Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

Ministri su se na današnjem sastanku u Briselu dogovorili da odlože seriju novih mjera protiv visokih zvaničnika u Rusiji zbog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da "princip uvođenja sankcija ostaje, ali njihova implementacija ovisi od rezultata na terenu", prenosi agencija Anadolija.

"Vidjećemo do ponedjeljka u kojem smjeru će ići sastanak u Minsku", dodao je Fabius.

Očekivalo se da će lideri EU danas dodati 19 imena na listu sankcija koje uvode Rusima, a koje uključuju zabrane putovanja i zamrzavanje računa.

Danas se takođe njemačka kancelarka Angela Merkel sastaje s američkim predsjednikom Barakom Obamom kako bi razgovarali o planu okončanja sukoba u Ukrajini. Razgovori će se obaviti zbog pritiska u Vašingtonu čija je administracija najavila slanje oružja Ukrajini, a čemu se Merkel protivi.

U srijedu će se lideri Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske sastati u Minsku kako bi razgovarali o okončanju sukoba i implementaciji Sporazuma o prekidu vatre koji je u istom gradu potpisan u septembru prošle godine, a koji nije ispoštovan.

Portal Analitika