Društvo

Nevrijeme pogodilo Boku, vjetar obarao stabla

Vjetar koji u Boki duva na udare do 100 kilometara na sat oborio je stabla, a zbog velikih talasa i jakih udara vjetra pokidan je vez na brodu „Aurerija" koja je u vlasništvu italijanske kompanije Tirenija.
Nevrijeme pogodilo Boku, vjetar obarao stabla
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima Predraga Forcana iz Jadranskog Brodogradilišta Bijela u 6.55 ;asova su pukli pramčani konopi na brodu, a nedugo nakon toga oko 7. 15 su pukla ostala tri špringa i lanac sa obale koji je bio na brodu.

"Pramac broda krenuo je niz vjetar, vrlo brzo nakon toga je brod oborio svoje sidro ,a onda su pukli konopa, oko 7 i 20 smo otpustili ostale brodske konope da bi brod krenuo niz vjetar. Brod je neko vrijeme trebalo da zaustavi sidro, međutim i drugo sidro je oboreno i sa remorkerima se održava pozicija broda bez nekih većih problema. Čekamo da stane bura pa ćemo presidriti brod više prema sredini zaliva ili ćemo ga vezati uz obalu,zavisi koju ćemo donijeti odluku .Sitruacija je pod kontrolom ,ne očekujemo nikakve probleme" kazao je Forcan za TV Boka.

Vjetar je i ovog puta rušio tende, zaustavio trajektni saobraćaj, slomio zaštitnu ogradu u Zelenici i na gradilištima kolektorske mreže , saobraćajne znake na rivijeri. Komunalne ekipe uklanjaju stabla i grane, podižu ograde ali i čiste kanale i saobraćajnice od nanosa i šuta rasutog građevinskog materijala.

Na Dubravi kod cvjećare „Mimoza" obrušilo se veliko stablo čempresa , grana ligustruma u Prvoj Bokeškoj brigadi i stablo na stepeništu Simo Matavulj ispod Kanli kule. Zbog olujnog vjetra došlo je do oštećenenja 10- kilovoltnog dalekovoda u Zelenici, zbog čega su potrošači od Meljina, Zelenike, Kuta i Sasovića bili bez struje.nevrijeme-3

Trajekti otežano plovili: Zbog olujne bure koja je u udarima dostizala i brzinu od preko 100 kilometara na sat, jutros oko 8 sati došlo je do prekida trajektnog saobraćaja na liniji Kamenari-Lepetane-Kamenari u Boki Kotorskoj.

Prekid u prometu trajekata preko tjesnaca Verige potrajao je do 10 časova kada je brodska veza sa jedne na drugu obalu Bokokotorskog zaliva ponovno uspostavljena.

Ipak, i nakon toga, prilično otežano zbog udara bure, vozio je samo jedan manji trajekt pa su se u Lepetanima i Kamenarima povremeno stvarale manje kolone vozila koje su čekale na ukrcaj na brod.Bura je danas obustavila i saobraćaj na aerodromu Tivat pa su sva planirana četiri leta za Beograd i Moskvu otkazana, odnosno preusmjerena na aerodrom Podgorica.

Prekid u prometu trajekata preko tjesnaca Verige potrajao je do 10 časova Prekid u prometu trajekata preko tjesnaca Verige potrajao je do 10 časova

Iako aerodrom formalno nije zatvaran, kapetani aviona „Air Serbie", „Montenegro Airlinesa" i „Aeroflota" odlučili su se da ne slijeću u Tivat, već su svoje vazduhoplove usmjerili na Golubovce.

 

foto: TV  Boka

Portal Analitika