Abiznis

Swissleaks: Nema CG državljana, ali ima novca iz Crne Gore

ICIJ (Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara) je danas objavio niz tajnih dokumenata druge najveće svjetske banke, HSBC, čiji sadržaj otkriva komplikovanu mrežu koja je "prekrila" milijarde dolara, mnogima uštedjela ogromne svote novca kroz izbjegavanje poreza i pomogla u brojnim sumnjivim poslovima širom svijeta. Serija dokumenata navodno pokazuje kako su svjetski bogataši, političari, poznate ličnosti, ali i kriminalci, trgovci oružjem i dijamantima "provlačili" i krili novac u švajcarskom dijelu britanske banke HSBC.
Swissleaks: Nema CG državljana, ali ima novca iz Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Objavljeni dokumenti švajcarske banke HSBC pokazuju da se na tajnim bankarskim računima ove banke nalazio i novac klijenata povezanih sa Crnom Gorom, mada na listi nema crnogorskih državljana.

Izvještaj pokazuje da je novac porijeklom iz Crne Gore deponovan na 17 računa, a da je u periodu od 1992. do 2006. godine 21 klijent povezan sa Crnom Gorom otvorio račun.

Ukupna vrijednost deponovanog novca, porijeklom iz Crne Gore, je 7,5 miliona dolara. Najveći pojedinačni račun klijenta povezanog sa našom zemljom je 3,8 miliona dolara.

U izvještajima ICIJ se navodi 18 klijenata koji su povezani sa Crnom Gorom, od kojih niko nema crnogorski pasoš, odnosno crnogorsko državljanstvo.

Crna Gora je po broju klijenata na 132. mjestu liste, na kojoj su državljani 200 zemalja, dok je sa ukupno 7,5 miliona dolara 156. na listi po ukupnoj deponovanoj sumi.

Što se tiče zemalja regiona, Srbija je po broju klijenata 106 na listi, Hrvatska 107, Makedonija 157, Bosna i Hercegovina 164, Albanija 194, a Slovenija 146.

Među ljudima koji se spominju u dokumentaciji su muzičke zvijezde, poznati bogataši, ruski oligarsi, političari, veliki trgovci i tajkuni, kao i ljudi za koje se vjeruje da posluju "sa one strane zakona".

Među imenima vezanim za račune u HSBC-u nalaze se muzički giganti sa švajcarskim pasošima Tina Tarner, Fil Kolins i Dejvid Bouvi, bogatašica iz Burundija Aziza Kulsum Gulamali poznata kao "Kraljica koltana", ali i kao osoba koju su UN kritikovale zbog trgovine oružjem, dijamantski magnat Abdul-Karim Dan Azumi iz Centralnoafričke Republike optuživan da finansira jednu pobunjeničku grupu u zemlji, egipatski bjegunac, osuđenik i bivši ministar Rašid Mohamed Rašid, kao i ruski bankar i bivši vlasnik Portsmuta Vladimir Antonov, takođe optuživan za finansijske malverzacije.

Tu su i holivudski glumci Džon Malkovič i Kristijan Slejter, inače povezan sa računom otvorenim krajem devedesetih na ime Kapetan Kirk (iz "Zvjezdanih staza", čuvena manekenka El Mekferson, glumica Džoan Kolins, motociklista Valentino Rosi i drugi.
 

Portal Analitika