Društvo

TOŠKOVIĆ: U NATO se ne ulazi s afričkim standardom

Predsjednik NVO “Borba protiv siromaštva“ Radovan Tošković ocijenio je da sve ankete u Crnoj Gori pokazuju da se 95 procenata radnika i onih koji su ostali bez posla protive ulasku u NATO, “jer smatraju da je jedan od krivaca za njegov težak materijalni položaj vazalna Vlada koja sa NATO politikom pokušava da zamijeni brigu o građanima”.
TOŠKOVIĆ: U NATO se ne ulazi s afričkim standardom
Portal AnalitikaIzvor

-Zbog stalnog isticanja ulaska Crne Gore u NATO pakt obavezna je Vlada da odgovori građanima na brojna pitanja. Da li Vlada smije rizikovati da donese odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO bez prethodne provjere volje građana na referendumu? Ukoliko uđemo u NATO za koji vremenski period i za koliko procenata će biti smanjena nezaposlenost u Crnoj Gori i time biti usklađena sa ostalim članicama? Koliko će se godišnje izdvajati iz budžeta za modernizaciju naoružanja Crne Gore u skladu sa NATO standardima? Kada se uporede prethodne dvije gore navedene stavke, da li se može zaključiti da će doći do povećanja životnog standarda građana? Da li bi se građanima Crne Gore ulaskom u NATO povećao standard života, za koliko procenata i za koji vremenski period- pita Tošković u saopštenju dostavljenom medijima.

Interesuje ga i da li će prosječna plata u Crnoj Gori i za koji vremenski period biti veća, ili duplo puta od potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu, imajući u vidu da je u zemljama Zapadne Evrope, učlanjenim u NATO, prosječna plata veća od dva do šest puta od potrošačke korpe.

“U Crnoj Gori je sve naopako u odnosu na druge evropske zemlje sa kojima se upoređujemo. Potrošačka korpa je veća od prosječne plate oko dvaput, što je apsurd. Sve ovo pokazuje da je Crna Gora standardom života na nivou siromašnih afričkih zemalja i mi ovakvi kakvi smo, zaostali i ekonomsko-socijalno poniženi, nijesmo potrebni ni Bušmanima iz Afrike, a kamoli NATO. Takođe, narod traži od Vlade Crne Gore da javno saopšti da  li je napravljen proračun štete nastao bombardovanjem Crne Gore od strane NATO 1999. godine za materijalne resurse, ljudske, privredne i ostale vidove štete nanesene našoj državi, koliki je taj iznos štete i da li je i kad NATO paktu dostavljen zahtjev za isplatu učinjene štete? Ukoliko gospoda iz Vlade nijesu napravili proračun štete, je li to taj vazalni i ponižavajući status koji imaju kod članica Nato pakta i da li su vazali postali svojom voljom ili im je to nametnuto”, naveo je Tošković.

Ističe da građani sa sumnjom gledaju na proces koji sprovodi Vlada za “skoro nasilno učlanjenje Crne Gore u NATO, ne osvrćući se za dobrobit naroda i države već radi očuvanja njihove imovine koju su stekli pljačkom naroda i države zadnjih 26 godina”.

 
Portal Analitika