Svijet

VIDEO: Ukrajinci bombardovali hemijsko postrojenje

Snažna eksplozija uzdrmala je Donjeck u toku prošle noći, nakon što je hemijsko postrojenje na obodu grada odletjelo u vazduh. Hemijski pogon je pogođen granatom ukrajinske vojske, nakon čega je izbio veliki požar koji je posle nekoliko sati ugašen.
VIDEO: Ukrajinci bombardovali hemijsko postrojenje
Portal AnalitikaIzvor

Eksplozija se dogodila sat vremena prije ponoći po lokalnom vremenu. Proruske snage i lokalna milicija izdale su saopštenje da su Ukrajinci ciljali i pogodili vojno hemijsko postrojenje "DKZHI".

Jedan od članova ukrajinskog parlamenta pohvalio je vojsku zbog "pogađanja mete". Jedan od zvaničnika ukrajinske vojske izjavio je da oni jesu gađali Donjeck, ali da "ne znaju šta su tačno pogodili", prenosi Blic.

"Epicentar eksplozije bio je veoma blizu hemijskog postrojenja DKZHI", napisao je na svom Facebook profilu drugi čovjek proruskog Narodnog fronta, Konstantin Dolgov.

Fabrika "DKZHI" poznata je po proizvodnji industrijskog eksploziva, municije i bombi. Ovo je treći put da Kijev bombarduje ovo postrojenje. Prošla dva napada desila su se u septembru i novembru 2014. godine.

Žitelji Donjecka koji žive na periferiji grada, u neposrednoj blizini pogođenog postrojenja kažu da su im kuće poprilično oštećene, počev od popucalih stakala na prozorima, ali i djelova fasade na kućama koja je otpala usljed snažne detonacije.

Za sada nema podataka o potencijalnim ljudskim žrtvama ili ekološkoj katastrofi usljed curenja hemijskih jedinjenja

 

Portal Analitika