Svijet

U Briselu nastavak pregovora o Kosovu

Zvaničnici vlada Beograda i Prištine danas će u nastavku dijaloga razmotriti kako sprovesti dosad utanačene dogovore.
U Briselu nastavak pregovora o Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Među glavnim temama su formiranje Zajednice srpskih opština i dovršetak dobrim dijelom usaglašenog mehanizma pravosuđa koji obezbjeđuje prava i interese Srba u sistemu Kosova.

To su agenciji Beta prenijeli evropski diplomatski izvori, koji su naveli da ne mogu reći da li će i neke druge teme, koje nijesu na dnevnom redu, biti predmet razgovora. 

To su poglavito pitanje srpske imovine na Kosovu, što je pokrenuto pokušajem vlasti u Prištini da se nacionalizuje kombinat Trepča, kao i smjenjivanje jednog srpskog ministra u kosovskoj vladi, što je oštro osudio Beograd i predočio da može loše uticati na dijalog s Prištinom u Briselu. 

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je saopštila da poziva premijere Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Isu Mustafu, kao i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, da u prvoj rundi pregovora poslije 31.marta prošle godine "razmijene mišljenja o daljoj normalizaciju odnosa ". 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija spremna za dijalog o Kombinatu Trepča i da će se u okviru dijaloga Beograd-Priština u Briselu razgovarati o tome. 

Vučić je podvukao da zasad nije uspio pokušaj Prištine da prikaže da je " Trepča bogatstvo Kosova ", objasnivši da je Priština željela da završi privatizaciju Trepče prije otvaranja u Briselu tog problema i spornog pitanja privatizacije srpske imovine na Kosovu. 

Dačič je izjavio da će srpski tim u Briselu insistirati na pitanjima imovine, povratka interno raseljenih lica i položaja Srpske pravoslavne crkve. 

On je predočio da je stvaranje realnih uslova za povratak interno raseljenih lica s Kosova "jedan od ključnih faktora u procesu pomirenja". 

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u vladi Srbije Marko Đurić je naglasio da " obaveze koje proizilaze(iz Sporazuma Beograd-Priština) nalažu da je Zajednica srpskih opština sada na dnevnom redu i mi ćemo se truditi da tako i bude " i naglasio da će delegacija Beograda zatražiti da se u dijalogu razmotri više tema od značaja za srpsku zajednicu na Kosovu, uključujući srpsku imovinu, imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, pravosuđe. 

On je takođe naglasio da je " neizostavno i pitanje nestalih čija sudbina, na obje strane, jos nije razjašnjena". 

Vlasti u Prištini nijesu izrazile spremnost da kao temu dijaloga prihvate pitanje srpske imovine i Trepče, a i visoka predstavnica Mogerini je zatražila da se " ne zaoštrava pitanje Trepče ". 

Portal Analitika