Politika

Stanković: Legitimno pravo VDT-a da predlaže savjetu specijalnog tužioca

Ako po Prijedlogu zakona o specijalnom tužilaštvu specijalni tužilac odgovara Vrhovnom državnom tužiocu, onda je legitimno pravo VDT da on predlaže tužilačkom savjetu specijalnog tužioca sa liste kandidata koji su se prijavili na javni oglas, kazao je za Dan vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.
Stanković: Legitimno pravo VDT-a da predlaže savjetu specijalnog tužioca
Portal AnalitikaIzvor

„Na putu evropskih integracija od Crne Gore se očekuju rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Najveću ulogu u ostvarivanju tih rezultata to jest najveći stepen odgovornosti u postizanju svih ciljeva postavljenih u Poglavlju 23 i 24 ima jedinstvena tužilačka organizacija na čijem čelu je VDT“, ocijenio je za Dan Stanković.

Prema njegovim riječima, VDT je prema prijedlogu zakona odgovoran da preduzima mjere i radnje za efikasno vršenje poslova državnog tužilaštva.

„Siguran sam da će poslanici Skupštine Crne Gore usvojiti zakonsko rješenje na osnovu kojeg će VDT moći da u punom kapacitetu odgovorno, profesionalno i stručno vrši svoja ovlašćenja, a na osnovu legitimiteta stečenog tropetinskom većinom u parlamentu, što je i najveći legitimitet“, ocijenio je Stanković.

Na pitanje da li očekuje da će Vlada popustiti i da će doći do kompromisnog rješenja, Stanković je kazao da očekuje da će se u parlamentu usaglasiti ta mišljenja i na taj način omogućiti nesmetano i odgovorno funkcionisanje Vrhovnog državnog tužilaštva.

On je naglasio da je prema Ustavu tužilaštvo jedinstven organ.

„To decidno znači da glavni specijalni tužilac postupa u sklopu jedinstvene tužilačke organizacije i odgovora za rad Vrhovnom državnom tužiocu. Svako drugo rješenje ne bi bilo u skladu sa Ustavom Crne Gore, kao najvišim pravnim aktom“, upozorio je Stanković

VDT Ivica Stanković je kazao da nije saglasan ni sa rješenjem o izboru disciplinskog tužioca.

„Prijedlog je da disciplinskog tužioca bira predsjednik Vrhovnog suda, što je potpuno nelogično. Bez obzira na predloženo rješenje očekujem da će se i to brisati iz prijedloga zakona“, kazao je Stanković.

 

Portal Analitika