Abiznis

Budi odgovoran : Bez kazni ove sedmice

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano osam primjedbi, na osnovu kojih nije izrečena ni jedna novčana kazna.
Budi odgovoran : Bez kazni ove sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Građani su se uglavnom žalili na nepropisno parkiranje, čak i službenih automobila. Najviše pritužbi na nepropisno parkiranje stiglo je iz Kotora, čiji su se građani žalili na službenike pojedinih institucija i banaka u tom gradu, koji za te potrebe koriste čak i zelene površine.

“Zelena površina je razrovana i pretvorena u divlji parking službenika Atlasmont banke”, navodi se u jednoj od prijava.

Građani tvrde i da je jedna saobraćajna traka iza kotorskog Osnovnog suda u jutarnjim satima konstantno zauzeta vozilima službenika.

“Situacija kulminira ljeti kada tom ulicom saobraćaju autobusi koji dovode turiste-izletnike u Kotor”, navodi se u pritužbi i dodaje da Komunalna policija konstantno zaobilazi tu ulicu.

Među pritužbama, evidentiranim od ponedjeljka, bile su i dvije u kojima su se grđani žalili na smeće i otpad.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Portal Analitika