Politika

Đukanović- Bajden: SAD podržavaju članstvo CG u NATO

Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno podržavaju Crnu Goru na putu ka članstvu u NATO-u, saopštio je premijer Milo Đukanović nakon susreta sa potpredsjednikom SAD-a, Džozefom Bajdenom na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.
Đukanović- Bajden: SAD podržavaju članstvo CG u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je naveo da SAD imaju razumijevanja za izazove koji su pred našom državom na integracionom putu, dodajući da će Crna Gora ostvarivanjem rezultata olakšati posao partnerima i na najbolji način se preporučiti za članstvo u NATO-u.

„I ovoga je puta je ponovljena nedvosmislena podrška evroatlantskim integracijama Crne Gore. Ponovljeno je i očekivanje da bi morali ispuniti obaveze koje se od nas očekuju i traže. Crna Gora vrlo predano na ispunjavanju svih prioritetnih uslova, a posebno smo detaljno razgovarali o pitanjima vladavine prava i podrške javnosti za članstvo u NATO“, rekao je premijer.

On je dodao da  je uvjeren kako će Crna Gora rezultatima u tim oblastima olakšati posao evroatlantskim partnerima da do kraja 2015. donesu očekivanu odluku o pozivu Crne Gore u NATO.

„Ohrabren sam razgovorom sa Bajdenom i dobio sam uvjerenje ukoliko Crna Gora obavi svoj dio posla možemo računati na apsolutnu, punu i jasnu podršku SAD za člnastvo, a to bi i vjerovatno značilo i puni konsenzus kod NATO saveznika, i izglednu šansu da prije sljedećeg Samita dobijemo poziv, i počnemo da zauzimamo zasluženu poziciju punopravne članice Alijanse“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u SAD-u postoji svijest da je za evropsku bezbjednost bitno širenje NATO-a.

Đukanović je podsjetio da je nakon Samita u Kardifu saopšteno da Crna Gora mora nastaviti sa reformama u ključnim oblastima.

"Od Kardifa do danas smo napravili ogroman pomak kada je u pitanju vladavina prava, kroz primjenu usvojenih zakona i konstituisanje institucija koje su presudno važne za borbu protiv kriminala i korupcije. To je posao koji se nastavlja i kojim ćemo se baviti u kontinuitetu", naveo je on.

Premijer je kazao da Vlada konstantno radi i na podizanju podrške javnosti za članstvu u Alijansi. (Portal RTCG)

Portal Analitika