Društvo

Striković podnijela krivičnu prijavu protiv Darka Ivanovića

Zbog očiglednog kršenja člana 17 Zakona o elektronskim medijima i davanja izjave da nije u konfliktu interesa, na način koji je doveo u zabludu članove Administrativnog odbora, ali i poslanike u Skupštini Crne Gore, protiv Darka Ivanovića sam podnijela krivičnu prijavu i privatnu tužbu za krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl. 412 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, sa nedvosmislenim pojašnjenjima kršenja zakona, na način da sam njegovim činjenjem direktno oštećena, kao i ostali kandidati za člana Savjeta Agencije za elektronske medije, navodi se u saopštenju kandidatkinje za člana Savjeta Agencije za elektronske medije Slavice Striković. U nastavku prenosimo integralno saopštenje Striković bez redakcijskih intervencija.
Striković podnijela krivičnu prijavu protiv Darka Ivanovića
Portal AnalitikaIzvor

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore je od svoje prve sjednice koja se bavila predlogom liste kandidata za članove Savjeta AEM, pokrenuo pitanje konflikta interesa Darka Ivanovića. Od RTCG je dobijen odgovor u vidu Ugovora RTCG i Agencije Media N Gage, čiji je ovlašćeni predstavnik i osnivač u 100% udjelu Darko Ivanović, što potvrđuje  Registar CRPS. U istom ugovoru, u članu 1 stoji da se njime regulišu pitanja organizacije, koprodukcije i realizacije emisije Robin Hud, u članu 5 da pomenuta Agencija pokriva troškove zarade urednika i tri novinara, a u članu 7 da ista Agenija uzima 50% od naplaćenog oglašavanja tokom emitovanja emisije. Dakle, ovim Ugovorom je očigledno potvrđeno kršenje člana 17 Zakona o elektronskim medijima, koji precizno definiše konflikt interesa ‘’’Članovi Savjeta ne mogu biti: …  vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, zaposleni, lica pod ugovorom i sl., koji imaju interesa u pravnim licima koja se bave djelatnošću proizvodnje, emitovanja i/ili distribucije radijskog i/ili televizijskog programa ili drugih AVM usluga i sa njima povezanim djelatnostima (oglašavanje, elektronske komunikacije i sl.).  Dosledno tumačenje istog člana Zakona pokazuje da je Darko Ivanović isti član prekršio po još jednom osnovu: pripada organu upravljanja (član Borda direktora) nevladine fondacije Građanska alijansa, koja u trenutku kad je Ivanović predao izjavu da nije u konfliktu interesa u svom godišnjem izvještaju za 2013. naglašava ...  ''TV emisija Robin Hud, naš primarni medijski proizvod…’’

Za javnost je neophodna i napomena da ja nijesam kandidatkinja Koalicije ‘’Saradnjom do cilja’’, jer od 18 podrški koje sam dobila a koje je Administrativni odbor ocijenio validnim, samo 2 organizacije pripadaju Koaliciji, koja ukupno ima 94 članice. Članice Koalicije daju podršku kandidatima po sopstvenom nahođenju, a jedna od članica iste Koalicije je  podržala i Ivanovića i to mu nije smetalo. Mojih 18 podrški NVO je više od zbira svih ostalih kandidata, ali ni 17 godina iskustva sa i u medijima nije bilo dovoljno da se nađem na listi predloga kandidata za članove Savjeta AEM, iako je zakon jasno definisao i rangirao kriterijume za izbor kandidata.

Suština treba biti ’’da svaki izbor člana regulatornog tijela bude bez sumnje, zasnovan na odsustvu indikatora konflikta interesa, kakav je u ovom slučaju poslovni ugovor Ivanovićeve firme sa RTCG’’, kako je u vezi ovog slučaja izjavila Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

Sasvim je jasno da poslanici sada imaju priliku da pokažu da li su za vladavinu prava i dosljednu primjenu zakona, koji je u ovom slučaju vrlo precizan i ne ostavlja prostor za drugačije tumačenje, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika