Svijet

OEBS traži primirje u Ukrajini

Trojka OEBS-a pozvala je na momentalno primirje na istoku Ukrajine.
OEBS traži primirje u Ukrajini
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je navedeno u saopštenju OEBS-a, Trojka koju čine ministar spoljnih poslova Srbije i predsjedavajući tom organizacijom Ivica Dačić, šef diplomatije  Švajcarske Didije Burkhalter i šef diplomatije Njemačke Frank Valter Štajnmajer, je tokom ministarskog sastanka na marginama Minhenske konferencije detaljno razmijenila stavove o situaciji u Ukrajini.

Oni su izrazili duboku zabrinutost zbog porasta nasilja na istoku Ukrajine i najoštrije osudili povećanje vojnih aktivnosti i neselektivnu upotrebu teškog naoružanja, na područjima gdje su civili.

Ministri su pozvali sve strane u konfliktu da odmah prekinu sa svim neprijateljstvima i da se vrate za pregovarački sto. Trojica šefova diplomatija su, takođe, podržali predlog o uspostavljanju momentalnog privremenog prekida vatre na istoku Ukrajine, posebno u području grada Debaljcevo, radi evakuacije civila.

Oni su ponovili potrebu za nastavljanjem konsultacija sa Trilateralnom kontakt grupom za Ukrajinu u vezi sa obezbjeđivanjem održivog primirja i pune primjene Minskog protokola i memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine.

Oni su, kako je navedeno u saopštenju, istakli da ta dva dokumenta ostaju osnova za mirno razrješenje krize.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika