Abiznis

Lani šest postupaka zbog narušavanja konkurencije

Agencija za zaštitu konkurencije je u prošloj godini vodila šest ispitnih postupaka zbog narušavanja slobodne konkurencije, saopštio je Pobjedi direktor agencije Miodrag Vujović.
Lani šest postupaka zbog narušavanja konkurencije
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da su vodili četiri postupka protiv kompanija koje posluju na tržištu elektronskih komunikacija, koje se bave pretovarom lučkih tereta, distribucijom dnevnih novina, kao i proizvodnjom i prodajom obuće, zbog sumnje o postojanju zabranjenog sporazuma, odnosno akata koji mogu da naruše slobodnu konkurenciju.

“Pokrenuli smo i dva postupka zbog sumnje da postoji zloupotreba dominantnog položaja na tržištu elektronskih komunikacija, proizvodnje i prometa prehrambenih proizvoda”, kazao je Vujović.

On je objasnio da agencija isključivo utvrđuje postojanje povredne konkurencije, dok je kažnjavanje za to djelo u isključivoj nadležnosti prekršajnih organa.

“Agencija izriče samo takozvane procesne kazne, koje se prije svega odnose na nepostupanje preduzeća u skladu sa nalogom za dostavu traženih podataka, odnosno odbijanje saradnje, ometanje ili onemogućavanje službenih osoba Agencije u prikupljanju podataka i informacija”, saopštio je Vujović.

Najniže kazne, kako je naveo, od četiri hiljade eura izrečene su za nepodnošenje zahtjeva za odobrenje koncentracije. Kazne od pet hiljada eura predviđene su za ometanje i onemogućavanje službenika u obavljanju neposrednog uvida, dok se kazne od nekoliko desetina hiljada EUR izriču zbog odbijanja dostavljanja traženih podataka.

“Većinu kazni su preduzeća odmah i ispunila, dok je manji broj bio predmet posebne tužbe u upravnom sporu”, objasnio je Vujović i dodao da su najveće kazne predviđene za povredu konkurencije, a izriče ih Sud za prekršaje.

Komentarišući činjenicu da padaju cijene svih naftnih derivate čiju visinu usklađuju uvoznici i Ministarstvo ekonomije, osim tečnog gasa, čija se cijena formira na slobodnom tržištu, Vujović je rekao da je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) nadležna za nadzor energetskih subjekata.

“Regulatorna agencija do sada nije dostavljala inicijative u vezi sa cijenama gasa, niti je Agenciju za zaštitu konkurencije bilo ko obavijestio da postoji eventualno dogovaranje cijena gasa za potrošače u Crnoj Gori”, rekao je Vujović.

Portal Analitika