Zanimljivosti

Amsterdam: Prostitutke dobijaju svoje bordele

Gradonačelnik Amsterdama je najavio kako grad planira da omogući “prodavačicama noći” da same vode bordele i da će tako “najstarije zanimanje” u glavnom gradu Holandije biti mnogo bezbjednije.
Amsterdam: Prostitutke dobijaju svoje bordele
Portal AnalitikaIzvor

U saradnji sa neprofitnom organizacijom HVO-Querido (koja već sada obučava prostitutke poslovnim vještinama), gradska vlada traži investitora za pet zgrada u čuvenom Red Lajt distriktu. Plan je da te zgrade budu rentirane prostitutkama, koje bi same vodile posao.

Kako navode iz gradske upravo, nove zgrade bi omogućile posao za 50 prostitutki u dvadesetak prostorija.

Portparol organizacije HVO-Querido je rekao:

“Prostitutke su izrazile želju da same vode svoj posao. Takođe, mislimo da će ovo biti odličan potez i za njih, i za mušterije ali i za sam grad”.

Holandska štampa predviđa da bi ovaj projekat mogao da zaživi već u julu ove godine.

Amsterdamske prostitutke trenutno rade individualno, tako što iznajmljuju izloge od vlasnika bordela, odakle vrbuju mušterije.

Kako gradska vlada posljednjih godina bordele uglavnom pretvara u prodavnice, ovakav način poslovanja je sve teži za prostitutke, jer one sve češće ostaju na ulici. Mora se uzeti u obzir i njihov problematičan odnos sa makroima, koji im mnogo lakše naplaćuju “reket” kada stoje u iznajmljenom izglogu, nego kada bi radile u sopstvenom bordelu i imale svoje obezbjeđenje.

Izvor: b92.net

Portal Analitika