Region

Podignuta optužnica protiv žandarma zbog napada na Andreja Vučića

Protiv osmorice pripadnika srpske Žandarmerije, Više tužilaštvo u Beogradu juče je podiglo optužnicu zbog napada i prebijanja Andreja Vučića, brata premijera Srbije i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, kao i dvojice pripadnika "Kobri", na uglu Ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, tokom "Parade ponosa", 28. septembra prošle godine.
Podignuta optužnica protiv žandarma zbog napada na Andreja Vučića
Portal AnalitikaIzvor

Tužilaštvo, u svom zvaničnom saopštenju tvrdi da su, nakon izvedenih dokaza, žandarmi optuženi zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili "krivično djelo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim djelom zlostavljanje i mučenje", kao i za zloupotrebu službenog položaja.

Tačnije, sedmorica pripadnika Četvrtog odreda niške Žandarmerije terete se za napad na vojno lice, zlostavljanje i mučenje. Komandant voda žandarma optužen je za zloupotrebu položaja, odnosno da je izdao naređenje za intervenciju.

Podsjetimo, prijavu protiv žandarma podnio je MUP Srbije. Cijeli slučaj najprije je bio u nadležnosti Prvog osnovnog tužilaštva, koje je, nakon što je policija dostavila zatražene informacije, izjave i druge dokaze, spise proslijedila Višem tužilaštvu, koje je nakon sprovedene istrage i saslušanja oštećenih Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojice pripadnika "Kobri", podiglo optužnicu.

Na saslušanju u policiji, kao i pred nadležnim tužiocem, sada već optuženi žandarmi branili su se time da su samo radili svoj posao i postupali "po naređenju". Sindikalna organizacija Žandarmerije, saopštila je da je veoma bitno da se istraga o ovom incidentu sprovodi po zakonu i da se sve okolnosti rasvijetle u potpunosti.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika