Društvo

Bošković: Regionalni program riješiće stambena pitanja za 6.063 osoba

Rješavanje stambenog pitanja za raseljene osobe, među kojima su i Romi, prioritet je politike koju Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi po pitanju raseljenih, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković na sastanku sa Martom Garsija Fidalgo i Janom Katarinom Lolić Šindelkovom, koordinatorkama za pitanja Roma u DG NEAR.
Bošković: Regionalni program riješiće stambena pitanja za 6.063 osoba
Portal AnalitikaIzvor

"Regionalni stambeni program riješiće stambena pitanja za 6.063 osoba, tačnije 1.177 domaćinstava najugroženijih raseljenih osoba, izgradnojom stambenih jedinica u Nikšiću, Podgorici, Beranama i Domu starih u Pljevljlima. Na Kampu Konik, na kojem žive pripadnici romske populacije, u toku je izgradnja 51 stambene jedinice kroz IPA projekat", rekao je Bošković, koji je najavio objavljivanje tendera za izbor izvođača radova za izgradnju 62 stambene jedinice u Nikšiću, tokom naredne nedjelje. 

Koordinatorke su pohvalile napredak koji je postignut u oblasti integracije Roma u crnogorsko društvo, ističući važnost rješavanja stambenih pitanja za njih.

"One su iskazale spremnost međunarodnih institucija da pruže podršku u realizaciji prjekata za što bolje unaprijeđenje socijalnog statusa Roma, najprije kroz IPA fondove i druge projekte", navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Sagovornici su se saglasili da je pored rješavanje stambenih pitanja obrazovanje jako značajan aspekt za Rome. Obrazovanje će im omogućiti sticanje znanja i vještina, što je preduslov za konkurentnost na tržištu rada, ali i unapređenje socijalnog statusa.

Portal Analitika