Abiznis

Podrška EBRD-a u domenu putne infrastrukture i vazdušnog saobraćaja

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sastao se sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koju je predvodio novi direktor za Zapadni Balkan Holgar Muent. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na značajnim projektima za našu državu, kao i očekivanja za uspješan nastavak saradnje, ne samo u domenu putne infrastructure, nego i infrastrukture neophodne za još kvalitetnije odvijanje vazdušnog saobraćaja.
Podrška EBRD-a u domenu putne infrastrukture i vazdušnog saobraćaja
Portal AnalitikaIzvor

Brajović je upoznao delegaciju EBRD-a sa aktivnostima na realizaciji projekta autoputa Bar – Boljare, kao i planovima kada su u pitanju drugi veliki infrastrukturni projekti, posebno jadransko-jonski autoput.

On je takođe istakao odličnu saradnju sa EBRD u dijelu vazdušnog saobraćaja, naročito kad je u pitanju infrastrukturni razvoj Aerodroma Crne Gore.

Brajović je iskoristio priliku da  predstavnike EBRD-a upozna sa odlukom Vlade da podrži tekst Mandatnog pisma u vezi eventualnog kreditnog aranžmana sa ovom finansijskom institucijom, a čija je namjena izgradnja nove terminalne zgrade na Aerodromu Tivat, kao i rekonstrukcija manevarskih površina na istom.

“Ono što najbolje govori u prilog činjenici da se radi o izuzetno uspješnoj saradnji u proteklom periodu je i stav definisan u Mandatnom pismu, da u slučaju zaključivanja kreditnog aranžmana između Aerodroma Crne Gore i EBRD-a nijesu potrebne državne garancije, te da su obezbijeđena nepovratna donatorska sredstva za izradu studije opravdanosti, u cilju realizacije navedenih infrastrukturnih projekata”, kazali su iz resornog Ministarstva.

Brajović je istakao i zadovoljstvo saradnjom sa EBRD-om u obliku tehničke pomoći (grant), kojom su obezbijeđena sredstva za izradu “Studije opravdanosti sa procjenom uticaja na zaštitu životne sredine i socioekonomski aspekt za projekat unaprjeđenja lokalne putne infrastrukture”.

“Konačan cilj projektnog zadatka bio je da se napravi sveobuhvatna studija izvodljivosti za 13 lokalnih puteva koji bi trebalo da se rekonstruišu kako bi se unaprijedili u regionalne puteve u skladu sa standardima i zahtjevima revizije EBRD-a”, podsjećaju iz Ministarstva.

Predstavnici EBRD-a naglasili su da je njihov mandat da pruže punu podršku razvojnim projektima u Crnoj Gori.

Portal Analitika