Literatura

Preminuo Milorad Stojović

Komemoracija povodom smrti književnika Milorada Stojovića, dugodišnjeg direktora CNP-a i bivšeg predsjednika Crnogorskog PEN centra, biće održana u ponedjeljak 9. februara u 11 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Preminuo Milorad Stojović
Portal AnalitikaIzvor

Komemoraciju organizuju Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorski PEN centar, Matica crnogorska, Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika.

Stojović će biti sahranjen u nedjelju na mjesnom groblju u Gornjim Martinićima u 14 časova.

Stojović je rođen 11. marta 1927. godine u selu Martinići u Danilovgradu.

Gimnaziju završio u Podgorici. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Do 1963. profesor književnosti u podgoričkoj gimnaziji, a od tada   glavni urednik u izdavačkom preduzeću Grafički zavod, kasnije Pobjeda.

Od 1975. do 1981. umjetnički direktor, a od te godine do 1990. direktor Crnogorskog narodnog pozorišta. Bio je urednik književnog časopisa “Stvaranje”. Dugogodišnji pozorišni kritičar lista Pobjeda. Bavi se književnom istorijom i esejistikom. Objavio sabrana djela značajnih crnogorskih književnika (Marka Miljanova, Mirka Banjevića, Stevana Bulajića i dr.), kao i antologiju crnogorske poezije XX vijeka i antologiju crnogorske pripovjedačke proze.  Za knjigu eseja i ogleda o savremenoj crnogorskoj književnosti “Nadmoć ljudskosti”(prvo izdanje 1968, drugo prošireno, 1989) dobio Trinaestojulsku nagradu.

rtcg.me

Portal Analitika