Abiznis

Prošlogodišnji prihod od Sozine 7,2 miliona eura

Vlada Crne Gore prihvatila je juče finansijski izvještaj “Monteputa” u kojem je konstatovano da je prihod od tunela “Sozina” iznosio 7,2 miliona eura. Najveći rashod, tokom prošle godine, je bila rata za kredit kod Evropske investicione banke u iznosu od 2,2 miliona eura. Ovi finansijski podaci govore da je izgradnja “Sozine”, bila pun pogodak.
Prošlogodišnji prihod od Sozine 7,2 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Prema Izvještaju dostavljenom Portalu Analitika, ukupni realizovani bruto prihod za 2014. godinu iznosi 7.336.684 eura, od čega je prihod od naplate putarine 7.213.585 eura. U odnosu na realizovane prihode u istom periodu predhodne godine prihod je veći za 0,5 odsto. Ukupni rashodi za 2014. godinu iznosili su 4.929.242 eura.

Planom se predviđa, da će “Monteput” u 2015. godini, ostvariti ukupne prihode sa PDV-om, u iznosu 7.404.652 eura te da će nakon plaćanja obaveza  firma raspolagati sa neto prihodom od 6.240.426 eura.

Podsjetimo, Vlada je u okviru “Monteputa” formirala Poslovnu jedinicu za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, kojim je definisana prava i obaveze zaposlenih i način rada.

“Tehnička priprema za početak gradnje prioritetne dionice Smokovac- Uvač -Mateševo odvija se u skladu sa odgovarajućim odlukama Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Vlade Crne Gore. Sve će se finansirati iz prihoda “Monteputa”, a procijenjeni troškovi u 2015. godini iznose 1.253.293 eura.

Tunel Sozina sa prilaznim saobraćajnicama je složeni infrastrukturni putni objekat koji je projektovan i izgrađen prema najsavremenijim tehničkim i saobraćajno-bezbjedonosnim standardima

Projektovani uslovi održavanja i eksploatacije podrazumijevaju bezbjedan i visok nivo saobraćajnih usluga za korisnike puta, što posebno za svaki tehnički dio projekta zahtijeva usko stručnu kadrovsku specijalizovanost za: građevinski dio; elektro sistem; sistem ventilacije i protivpožarne zaštite; monitoring, kontolu i bezbjednost saobraćaja; i naplatu putarine. Rad je organizovan smjenski i neprekidno za svih 24 sata. U finansjijskom planu nije naveden broj automobile koji su prošli kroz “Sozinu”.

P.Z.

Portal Analitika