NATO

Evropski parlamentarci podnijeli 188 amandmana na nacrt Rezolucije o Crnoj Gori

Na nacrt Rezolucije o Crnoj Gori u Evropskom parlamentu, čiji je autor izvjestilac Čarls Tanok, podnijeto je 188 amandmana. Dan piše da će ovom dokumentu raspravljati Spoljnopolitički odbor EP 23. februara.
Evropski parlamentarci podnijeli 188 amandmana na nacrt Rezolucije o Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

List dalje navodi kako je posebno interesantan amandman poslanika Andreja Kovačeva, koji se odnosi na potrebu otvaranja arhiva službe državne bezbjednosti.

- EP smatra da transparentan odnos prema totalitarnoj prošlosti, uključujući i otvaranja arhiva tajnih služni, predstavlja korak ka daljoj demokratizaciji, odgovornosti i jačanju institucija -naveo je Kovačev.

Poslanik iz Grčke Nikos Andrulakis podnio je amandma u kome upozorava zvaničnu Podgorici da postoji mogućnost blokade progovora o pristupanju, odnosno aktiviranja klauzule balansa, ukoliko ne bude konkretnih i mjerljivih rezultata u oblasti vladavine prava.

Po pitanju slobode medija oglasio se hrvatski parlamentarac Tonino Picula, koji je naglasio da su napadi na medije i dalje razlog za ozbiljnu zabrinutost, iako se njihov broj smanjio u posljednje vrijeme.

I sam Tanok podnio je amandman na rezoluciju, u kome je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja stanja medijskih sloboda i "ciljanih incidenata" protiv novinara i imovine medija.

- EP napominje da je Vlada osnovala Komisiju za istrage o napadima na novinare i poziva nadležne organe da sprovedu njene preporuke - naveo je on.

Poslanici EP Jozo Radoš, Ivo Vajgl, Ivan Jaković i Ilhan Kučuk naveli su u zajedničkom amandmanu da zakonske reforme u oblasti vladavine prava predstavlaju suštinu procesa evropskih integracija i da su osnovni uslov za napredak u pregovorima o pristupanju.

Portal Analitika