Kultura

Nagrade 48. Zimskog likovnog salona za Delibašić, Mijatović i Kovačevića

Milka Delibašić, Natalija Mijatović i Damjan Kovačević laureati su 48. Zimskog likovnog salona koji je pod motom "Nota bene" sinoć svečano otvoren u Herceg Novom.
Nagrade 48. Zimskog likovnog salona za Delibašić, Mijatović i Kovačevića
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Radio Jadran, tročlani žiri je ovim umjetnicima dodjelio tri ravnopavne nagrade, u vrijednosti od po 500 eura, a slikarki iz Nikšića Milki Delibašić pripalo je za "iskreno artikulisanje crtačke emocije". Natalija Mijatović, slikarka i profesorka na Bingamton univerzitetu u SAD, nagrađena je za recentne radove, akrilike i grafite na drvetu iz 2014. godine, a likovni stvaralac iz Beograda, Damjan Kovačević, za lavirane crteže "koji svjedoče o osobenosti njegovog slikarskog postupka".

Nagrada koja se odnosi na pravo izlaganja ovoga puta je pripala dvojici umjetnika: Vladimiru Laliću za crtež ugljenom i Predragu Terziću za crteže na zidu. Žiri je pohvali i Petra Delijevića za njegov "inovativni pristup crtačkom mediju, sagledanom u 3D lentikular printu" i Mašu Đuričić za njen izuzetan video rad "Igra", realizovan uz akustičnu dinamiku Dragoljuba Đuričića.

0602zsalon2Novska publika narednih dana biće u prilici da pogleda crteže 23 umjetnika, za čiju je selekciju bila zadužena Vladana Spaić-Kosić. Ona je poručila nadležnima da bi više pažnje trebalo obratiti na prostor kakva je Galerija "Josip Bepo Benković", kao i da bi uz minimalna sredstva ona trebalo da bude i rekonstruisana.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Andrija Radman, otvarajući 48. Hercegnovski zimski likovni salon, podsjetio je na značaj ovog umjetničkog događaja, "koji je uvijek, kao i danas, predstavljao i predstavlja jednu od najprestižnijih manifestacija, ne samo u Crnoj Gori, već i daleko, daleko šire".

- Njegov značaj je u tome što se učešće svakog umjetnika u njegovoj selekciji bilježi velikim slovima u životopisu i predstavlja preporuku za svijet slavnih. Hercegnovski zimski salon 48. put potvrđuje kakva je taština slikarstvo, jer nam dopušta da se divimo sličnosti sa stvarima koje nas, u stvari, u svakodnevici uopšte ne diraju - dodao je on.

Brojne posjetioce pozdravili su i v.d. direktora Gradskog muzeja Mirko Komnenović i Galerije "Josip Bepo Benković", Nataša Tatalović, koja je podsjetila da je ovo najstariji likovni salon savremene umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: Radio Jadran (radiojadran.com)

Portal Analitika