Svijet

POROŠENKO: Plan Merkelove i Olanda daje nadu za mir

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je večeras da novi mirovni plan kojeg su predložili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland, a koji će sjutra biti predstavljen zvaničnoj Moskvi, daje nadu da bi mogle da budu okončane borbe sa proruskim snagama na istoku Ukrajine, prenose svjetske agencije.
POROŠENKO: Plan Merkelove i Olanda daje nadu za mir
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Razgovor Porošenka sa Merkelovom i Olandom, koji su danas neočekivano posjetili Kijev kako bi tamošnjim vlastima predstavili novi mirovni plan, "dao je nadu da bi moglo da dođe do primirja", navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog premijera, a prenijela je agencija AFP.

Troje lidera nakon sastanka nijesu objavili zajedničko saopštenje.

Oland je jutros na konferenciji za novinare u Parizu izjavio: "Zajedno sa Angelom Merkel odlučili smo da preduzmemo novu inicijativu. Daćemo novi prijedlog razrješenja konflikta koji će biti zasnovan na ukrajinskom teritorijalnom integritetu".

"Ukrajina je u ratu. Teško naoružanje se koristi i civili ginu svakodnevno", rekao je Oland, konstatujući da sankcije protiv Rusije nijesu uspjele da "zaustave neprijateljstva" i dodavši da on i Merkelova imaju novu incijativu za zaustavljanje okršaja između ukrajinske vojske i proruskih snaga.

Portparol njemačke kancelarke Stefan Zajbert je istovremeno u Berlinu izjavio: "S obzirom na povećanje nasilja posljednjih dana, kancelarka i predsjednik Oland intenziviraju svoje napore, koji traju mjesedima, za uspostavljanje mirovnog rješenja konflikta na istoku Ukrajine."

Portparol Kremlja potvrdio je da će se predsjednik Vladimir Putin susresti sa liderima Francuske i Njemačke sjutra, kako bi "diskutovali o što skorijem prekidu sukoba u Ukrajini".

Portal Analitika