Svijet

Suša ubila drevni meksički grad

Naučnici su dugo raspravljali o razlozima koji su prije oko 1.000 godina doveli do napuštanja nekada naprednog grada Kantone, u Centralnoj Americi. Dok su jedni tvrdili da je utvrđeni grad istočno od današnjeg Meksiko Sitija napušten zbog suše, drugi su bili uvjereni da su presudni bili kulturni uticaji.
Suša ubila drevni meksički grad
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Najnovija studija, objavljena u januaru u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, međutim, pokazuje da je suša, koja je trajala nekoliko vjekova, primorala stanovništvo da napusti metropolu i potraži povoljnije uslove za život.

Na vrhuncu razvoja, Kantona, koja se podignuta u okolini ugašenog vulkana, imala je 90.000 stanovnika. Oblast je bila bogata opsidijanom, vulkanskim staklom koje je korišćeno u trgovini i za izradu oštrog alata. Između 900. i 1050. godine grad je napušten, a da bi utvrdili zašto, geografi su proučili klimatske uslove prije i poslije propasti Kantone.

Oni su analizirali odnos između različitih izotopa kiseonika u uzorcima sedimenata uzetih iz jezera Alhohuka, 32 kilometara od grada, i utvrdili količinu padavina i isparavanja u jezeru. Ispostavilo se da su na tom području ljeta bila sušna.

Redovna sezona monsuna u Kantoni poremećena je usljed čestih i dugotrajnih suša, koji su negativno uticale na prinose i snabdijevanje vodom, objašnjavaju naučnici. Na osnovu analize uzoraka, naučnici su utvrdili da je period učestalih suša trajao 650 godina: od 500. do 1150. godine.

“Kantona je propala tokom ovog sušnog intervala i zaključili smo da su klimatske promjene vjerovatno odigrale određenu ulogu u tome, barem u posljednjem periodu njenog postojanja”, izjavila je Tripti Bhatačarja, koja je diplomirala geografiju na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju.

U ranoj fazi sušnog perioda broj stanovnika Kantone se čak povećao. Moguće je da su politička previranja i suše na drugim mjestima u prvi mah dovele ljude u utvrđeni grad, ali onda su se uslovi toliko pogoršali da su morali da ga napuste, objasnila je Bhatačarja.

NBC news

Portal Analitika